Coronavirus en voetbal

Er druppelen nu af en toe toch wat vragen binnen over de gevolgen van het Coronavirus voor het voetbal. We hebben de volgende informatie verzameld en onze eigen adviezen toegevoegd:

Nu er de afgelopen dagen meer coronabesmettingen in Nederland bekend zijn geworden, hebben jullie hier waarschijnlijk veel vragen over. Wij ook en daarom willen wij jullie hierbij graag wat meer duidelijkheid geven over dit thema. Omdat wij als club (en KNVB) niet de expertise in huis hebben om dergelijke gezondheidsrisico’s goed in te kunnen schatten – anders dan met de bekende hygiënische maatregelen zoals handen wassen, niezen in de binnenkant van de elleboog etc. De KNVB staat in nauw contact met het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu), de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) en de ministeries die met deze problematiek bezig zijn. We houden alle berichten nauwlettend in de gaten en nemen hun advies uiteraard over.

Hieronder dus een aantal bijelkaar verzamelde belangrijke zaken van verschillende websites:

Basishygiëne

We raden iedereen aan (spelers en toeschouwers) extra te letten op de basishygiëne. Het RIVM heeft het volgende advies uitgebracht:

De belangrijkste maatregelen die mensen kunnen nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen. Het zijn:

 • Was je handen regelmatig
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes

Op advies van het RIVM wordt sinds maandagavond 9 maart 2020 ook opgeroepen om geen handen te schudden.

Nogmaals mochten er vanuit de overheid maatregelen worden opgelegd die mogelijk ook het voetbal raken, dan laten wij dat zo spoedig mogelijk weten. Zie voor actuele informatie over het coronavirus de website van het RIVM: https://www.rivm.nl/

Hygiënemaatregelen van belang om verspreiding coronavirus tegen te gaan

Goed je handen wassen, hoesten en niezen in de binnenkant van je elleboog en papieren zakdoekjes gebruiken. Die algemene hygiënemaatregelen zijn belangrijk om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

In de Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (MCCb) zijn betrokken ministers 9 maart bijgepraat over de aanpak van het nieuwe coronavirus. Vanuit verschillende invalshoeken is gesproken over maatregelen en de gevolgen voor Nederland. Het belang om adviezen van het RIVM op te volgen, wordt door het kabinet onderstreept.

Advies RIVM

Nu in Nederland ook een aantal besmettingen is vastgesteld, geeft het RIVM bovendien aan:

Heb je

 • Verkoudheidsklachten of verhoging tot 38,0 graden Celsius én
 • Contact gehad met een patiënt met het coronavirus, of ben je in een gebied geweest waar het coronavirus heerst:
  • China (inclusief Hong Kong)
  • Italië
  • Iran
  • Zuid-Korea

Blijf thuis, ziek uit en zorg dat je anderen niet besmet. Houd dus afstand tot andere mensen. Je hoeft de huisarts niet te bellen. Je klachten zijn mild. Dit kan ook een gewone verkoudheid zijn.

Worden je klachten erger:
•    Je hebt koorts (meer dan 38 graden Celsius)
•    Je moet hoesten of je bent benauwd

Dan moet je wel bellen met de huisarts.

Aanvullend advies

Het spreekt voor zich dat wij van je verwachten dat je in geval van bovenstaande ook niet aan wedstrijden meedoet dan wel voetbal gerelateerde bijeenkomsten of de vereniging bezoekt. Als aanvulling op het advies van het RIVM over de basishygiëne adviseren wij bij de wedstrijden de komende periode het handen schudden met medespelers, tegenstanders en scheidsrechters te vermijden. Afgelopen woensdag werden er ook geen “highfives” uitgedeeld bij de Waddenrobkes.

Natuurlijk wensen we de tegenstanders nog steeds een prettige en sportieve wedstrijd toe maar daarbij raden we aan een alternatief voor het handen schudden te gebruiken.

 • Ontvang je clubgenoten, tegenstanders en de scheidsrechters nog net zo hartelijk maar zonder handen te schudden.
 • Wens de tegenstander succes door middel van bijvoorbeeld een yell.
 • Bedank de scheidsrechter na afloop mondeling zonder handen te schudden.
 • Zoals diverse sportbonden al adviseren, blijft het belangrijk om alleen een eigen bidon of waterfles te gebruiken.
 • Ben je scheidsrechter, gebruik dan alleen je eigen scheidsrechtersfluitje.

 

Meer informatie over het coronavirus lees je op de site van het RIVM; https://www.rivm.nl/

Bestuur zmvv Zeerobben