Jeugdjournaal

En zo was daar ineens op dinsdag 31 maart het bericht van de KNVB dat het seizoen er voor het amateurvoetbal op zit. Geen kampioenen, geen promotie en geen degradatie. Streep eronder. Het is klaar en we kunnen ons gaan opmaken voor het seizoen 2020-2021. Daar is de jeugdafdeling van Zeerobben dan ook alweer druk mee bezig op de achtergrond. Maar we kijken toch nog even terug op het afgelopen seizoen omdat we dat elk jaar doen en nu dus ook. 

JO19

JO19-1 viel voor de interstop net buiten de boot voor promotie naar de promotieklasse door op een 7e plaats te eindigen. Dat betekende ook na de winterstop dus weer hoofdklasse. De start na de winterstop was hoopvol. De eerste 3 wedstrijden op rij werden gewonnen. De laatste wedstrijd van dit seizoen tegen SWZ Boiso Sneek ging met 5-2 verloren. JO19-2 deed het voor de winterstop knap in de 3e klasse door op een 5e plaats te eindigen. Na de winterstop wederom ingedeeld in de 3e klasse en daar pakte JO19-2 negen punten uit de eerste 3 wedstrijden.  Helaas voor hun ook geen vervolg.  

JO17

JO17-1 dwong wel promotie naar de promotieklasse af door voor de winterstop in de hoofdklasse op een 2e plaats achter Workum te eindigen. Na de winterstop wisselenden goede en slechte wedstrijden elkaar af waardoor JO17-1 na 4 wedstrijden met 6 punten in de middenmoot van deze promotieklasse is geëindigd. JO17-2 had ook veel zin in het voorjaar. Voor de winterstop werd namelijk maar 1 punt gehaald en daardoor eindigde JO17-2 onderaan. Maar na de winterstop een nieuwe competitie en zie daar. De eerste 4 wedstrijden werden glansrijk gewonnen en met 12 punten uit 4 wedstrijden kon het wel eens een mooie 2e seizoenshelft voor deze jongens zijn geworden. Nu rest een goed gevoel. Voor de winterstop werd er eens een wedstrijd gewonnen en een wedstrijd verloren en dus eindigde JO17-3 met 10 punten uit 10 wedstrijden op een 9e plaats. Na de winterstop speelde JO17-3 maar 3 wedstrijden waarvan er 1 werd gewonnen en 2 werden verloren. 

JO15

JO15-1 eindigde voor de winterstop op een 3e plaats op slechts 3 punten achterstand van de koploper en dus ook voor hen promotie naar de promotieklasse. Ze waren er helemaal klaar voor en pakte de volle winst de eerste 3 wedstrijden. Het had een mooi voorjaar kunnen worden. Een keurige 6e plaats voor JO15-2 dit najaar in een competitie met de standaardteams van o.a. Mulier, ST. NOK/Bakhuizen, fc Harlingen en Oeverzwaluwen. JO15-2 pakte na de winterstop tot nu toe 1 punt en daar zal het bij blijven. JO15-3 eindigde voor de winterstop onderin en had alles op het voorjaar gezet. Daar speelde het maar 2 wedstrijden. Eén keer winst en één keer verlies. Voor de winterstop een 6e plaats voor JO15-4 en na de winterstop bleef het bij 1 winstpartij.

JO13

JO13-1 eindigde voor de winterstop in punten gelijk met de koploper FVC maar JO13-1 kwam 4 doelpunten tekort en werd dus tweede op doelsaldo. Maar wel promotie naar de promotieklasse waar nog niet veel punten behaald werden (3) maar wel goed gevoetbald werd en dat geeft weer vertrouwen voor het nieuwe seizoen. De 2e klasse was iets te zwaar voor JO13-2 voor de winterstop en vol goede moed werd begonnen in het voorjaar in de 3e klasse waar al 6 punten behaald werden. Het houdt uiteindelijk op met een 6e plaats. Voor de winterstop behaalde JO13-3 slechts 2 punten maar zie daar na de winterstop. De eerste twee wedstrijden werden meteen gewonnen. Het had een mooi voorjaar kunnen worden voor deze doorzetters. 

JO12

Voor de winterstop had JO12-1 het zwaar in de 1e klasse maar na de winterstop een herboren JO12-1 dat met 9 punten uit 3 wedstrijden de ranglijst aanvoerde begin maart. Ook daar: op naar het volgende seizoen. In het najaar eindigde JO12-2 op een keurige 3e plaats in de competitie en dat bood moed voor het voorjaar. Daar voetbalden ze maar 2 wedstrijden waarvan er één werd gewonnen en één verloren. Het liep het najaar niet zoals men gehoopt had bij JO12-3 maar ook hier geldt: de aanhouder wint. JO12-3 kwam ijzersterk terug uit de winterstop en de eerste 3 wedstrijden op rij werden gewonnen en dan blijft toch het goede gevoel. 

JO11

Met een 4e plaats sloot JO11-1 het najaar af met het voornemen om in het voorjaar sterk terug te komen. Er werd hard getraind gedurende de winterstop en vol goede moed werd aan de voorjaarscompetitie begonnen. Daar werd 1 wedstrijd gewonnen en gingen er 2 verloren.  Voor de winterstop een 9e plaats voor JO11-2 en na de winterstop werden er maar 3 wedstrijden gespeeld die allemaal verloren gingen. Tijd voor revanche is er helaas niet. JO11-3 eindigde voor de winterstop op de 11e plaats maar ging na de winterstop voortvarend van start en stond keurig op een 9e plaats. 

JO10, JO9 en JO8

Binnen deze groep kwam Zeerobben dit seizoen met tien teams uit. En de uitslagen? Die weten de kinderen vaak wel maar de uitslagen worden niet meer vastgelegd door de KNVB. Volgens de voetbalbond bevinden deze spelers zich nog in de ontwikkelfase waarbij de competitie geen doel maar een middel is dat bijdraagt aan het spelplezier en de individuele ontwikkeling. De kinderen denken daar soms anders over en weten vaak haarfijn de uitslag. Maar Zeerobben volgt de richtlijnen van de KNVB en heeft dan ook geen uitslagen weergegeven. Toch komen er steeds meer geluiden uit verschillende hoeken die beweren dat het bijhouden van de uitslagen meer uitdaging en plezier geeft voor de kinderen. Daar zullen we het volgende seizoen ongetwijfeld weer meer over horen/lezen. 

De dag van morgen

Zo eindigden we altijd het jeugdjournaal de afgelopen jaren. We wisten precies wat er de volgende dag (de zaterdag) op het programma stond. Nu is dat met de Coronacrisis heel anders. We weten wel dat het Oostersportpark voorlopig nog gesloten zal blijven conform de richtlijnen van de overheid en het RIVM. Zoals gezegd wordt er op de achtergrond alweer gewerkt aan de nieuwe indelingen voor het seizoen 2020-2021. Maar dat is allemaal voor later. Zo ook de andere activiteiten die op het programma stonden voor dit seizoen. Het is nog allemaal erg onzeker hoe alles eruit gaat zien en hoe het seizoen officieel afgesloten zal worden. Wat wij nu missen is slechts onze hobby en de fysieke verbondenheid binnen de club. Maar we weten ook dat voetbal de belangrijkste bijzaak van het leven is. Het is nu zaak om gezond te blijven zodat een ieder elkaar hopelijk spoedig weer ziet op het Oostersportpark want de zaterdag, de mooiste dag van de week, wordt toch wel gemist door velen.