ZEEROBBEN DOET GOEDE ZAKEN MET WINST IN BURGUM

De belangen waren groot op het ietwat frisse, maar uiterst fraaie sportpark Koningsland in Burgum. Twee soortgelijke clubs met soortgelijke ambities, maar dit seizoen ook met soortgelijke problemen en uitdagingen, troffen elkaar in een wedstrijd waarvan de uitslag voor beiden van grote betekenis zou kunnen zijn voor het vervolg van de competitie. En gezien die belangen was het wel logisch dat het een meer spannend dan fraaie wedstrijd werd, met Zeerobben als de gelukkige, maar ook weer niet onverdiende winnaar.

Er liepen verschillende verhaallijnen door deze wedstrijd, maar uiteindelijk kwamen die aan het einde allemaal samen in de conclusie dat een gelijkspel weliswaar niet had misstaan, maar dat het Zeerobben ook wel eens toekwam om onder deze omstandigheden en met de getoonde wil om te winnen, de 3 punten mee naar huis te nemen. En zo geschiedde.

Over het ontbreken van vaste basisspelers zullen we het maar niet meer hebben. Er stonden gewoon elf goed gemotiveerde spelers aan de start en die moesten het doen. Daarbij kregen ze in de eerste minuut overigens meteen een fikse domper te verwerken toen Jacob de Vries een terugspeelbal van Stijn Schakenbos simpel dacht weg te schieten, maar de bal onbedoeld tegen het hoofd van Burgum aanvaller Jens Kerstholt aanschoot. Zonder dat de aanvaller het in de gaten had, caramboleerde de bal pardoes in het doel: 1-0.
Zeerobben liet zich niet ontmoedigen en ging direct op zoek naar de gelijkmaker. Er waren immers ook nog 89 minuten te spelen, nog geen man over boord. Het resulteerde in enkele corners en vervolgens ook al vlot in de 1-1. Anders dan bij het tegendoelpunt ging hier wel een goede aanvalsopzet aan vooraf, waarbij Dylan Drent het eindstation Armando Zwart wist te vinden. Met een geplaatst en hard schot wist deze de keeper van Burgum kansloos te laten: 1-1 en het was weer een wedstrijd.
Maar zo enerverend als deze was begonnen, zo snel raakte de strijd ook in soort impasse. Geen van beide clubs kon, wilde of durfde het initiatief echt te pakken. Zeerobben moest het hebben van wat corners en speldenprikken, daar waar de beste mogelijkheden nog voor Burgum waren. Tweemaal een bal vlak voorlangs waren de hoogtepunten voor de thuisclub. De allerbeste kans van de eerste helft was in de slotfase echter nog voor Zeerobben. David van der Pol werd vrijgespeeld in de zestien, kapte keurig een mannetje uit en leek de 1-2 simpel binnen te kunnen schieten. De keeper bleek toch een te groot obstakel. Rust 1-1 derhalve.

In de rust wisselde Zeerobben gewaagd. Van de 4 junioren uit JO19 en JO17 die op de bank zaten, mochten er 2 invallen: Tomas Zeilmaker kwam voor de aangeslagen Matts Bruining en Joran van Kernebeek verving Ane Schaap. En die wissels betaalden zich direct uit. Een goede aanval van Zeerobben, Godert Attema die Dylan Drent diep stuurde en diens voorzet keurig afgemaakt door JO17 speler Tomas Zeilmaker, betekende de 1-2 voorsprong en tevens een belangrijke steun in de rug voor het vervolg. En dat steuntje bleek nodig. Het werd grimmiger, Burgum zette logischerwijs een tandje bij. Zeerobben ving dat echter goed op en wist regelmatig gebruik te maken van de geboden ruimte. Het leidde tot halve kansjes en schoten (o.a. Joran van Kernebeek), maar de kracht en soms de rust ontbrak om de genadeklap uit te delen. En als je zelf niet scoort, dan doet de tegenstander het wel. Burgum werd daarbij een beetje geholpen door de verdediging van Zeerobben, maar uiteindelijk schoot Remco Bouius wel strak raak in de verre hoek: 2-2, halverwege de tweede helft.
Ook Burgum moest wissels toepassen en daar waar Zeerobben jeugd had ingebracht, moest Zeerobbens toekomstige trainer Henk Konings terugvallen op oudere spelers, met alle respect overigens. Maar het bepaalde uiteindelijk wel het verschil in spirit. Zo leek het althans. Zeerobben voelde dat het er nog wel inzat en was er al eens heel dichtbij toen Godert Attema uit een corner de paal raakte. Het bleek uitstel van executie. Een kwartier voor tijd nam Armando Zwart een van de vele corners die Zeerobben kreeg en kreeg de bal uit de rebound opnieuw voor de voeten. Nu was zijn voorzet beter en werd deze ook nog eens op uitstekende wijze ingekopt door spits David van der Pol: 2-3!
Burgum zette aan voor een slotoffensief, maar echt grote kansen ontstonden er niet. Jacob moest een keer zijn niet geringe kunnen tonen en er vloog een bal rakelings voorlangs, maar dat was het dan wel. Met hier en daar nog wat opstootjes en irritaties over en weer, sleepte Zeerobben de voorsprong over de finish. Drie hele belangrijke punten in de pocket en een lekker kussentje richting de volgende krachtproef in deze week van de waarheid: dinsdagavond de inhaalwedstrijd uit tegen Oranje Nassau in Groningen. Aanvang 20:00 uur, allemaal op naar sportpark Coendersborg!

Zeerobben: Jacob de Vries, Stijn Schakenbos, Jordy Torenbeek, Armando Zwart, Ane Schaap (46. Joran van Kernebeek), Brent de Groot, Adnan Jarjour, Godert Attema, Dylan Drent, David vd Pol en Matts Bruining (46. Tomas Zeilmaker).
Jammer dat de stand geen ruimte gaf om de ook nog op de bank aanwezige jeugdspelers Valentijn van Laar en Sten Goïnga minuten te gunnen. Maar ook deze talenten uit eigen opleiding gaan ongetwijfeld nog kansen krijgen. Tomas en Joran gaven al het goede voorbeeld.

Foto’s : Bert Drent