Gaat de geschiedenis zich herhalen

FC Burgum 2 – Zeerobben 2

We nemen plaats in de tijdmachine en schrijven 5 maart 2022 wanneer Zeerobben 2 weer eens drie punten weet te pakken. De ploeg had het aanvankelijk lastig in de reserve hoofdklasse, maar wist op die eerste zaterdag in maart van het jaar 2022 eindelijk weer eens een overwinning binnen te hengelen. Het puntentotaal werd daardoor verhoogd van vijf tot acht punten. Eén zwaluw maakt nog geen zomer, wisten de kenners destijds. Desalniettemin bleek deze wedstrijd het startschot van een ongekende reeks wedstrijden die resulteerden in punten. Uiteindelijk wisten de beloftes zich in het vorige seizoen dan ook zonder nacompetitie veilig te spelen.

We maken een sprongetje vooruit in de tijd en zijn aanbeland op 21 januari in het jaar 2023. De eerste wedstrijd na de winterbreak stond voor de beloftes deze zaterdag op de rol. Dit keer stonden ze er niet veel beter voor dan destijds in het begin van 2022. Uit de eerste seizoenshelft werden namelijk slechts drie punten meegenomen de winterstop in. Voor het tweede elftal zoals bekend inmiddels geen reden meer tot paniek. Kwestie van het huzarenstukje van een jaar geleden herhalen en je speelt je ergens tegen het einde van de maand mei wel weer veilig.

Het begin van die ommekeer moest dan plaatsvinden in en tegen Burgum. Trainer Erwin Otten was er dit keer niet bij, hij zat vanwege werkzaamheden voor de Koninklijke Marine op Curaçao. Aldaar speuren Erwin en zijn collega’s een keer of vier per jaar de wateren af, op zoek naar Russische onderzeeërs. De afgelopen jaren hebben ze rondom dit tropische eiland geen duikboot gevonden en dus hebben ze besloten dat de volgende oefening in de Zwarte Zee plaats zal vinden.

Goed, Erwin moest vandaag dus vervangen worden. Drewes Janssen had de trainingen deze week op zich genomen, maar bezigde zich op deze zaterdag uiteraard met de verplichtingen van het eerste elftal. Op zoek naar een andere tijdelijke opvolger dus. En wie kun je dan beter vragen dan degene die vorig jaar ook onderdeel was van de glorieuze comeback van het tweede elftal? De vraag stellen is ‘m beantwoorden. Rond tien uur nam niemand minder dan Gerrit Riem plaats in een auto op het Oostersportpark, navigatiesysteempje afgesteld op sportcomplex ‘Het Koningsland’.

Aangekomen op het hierboven genoemde sportcomplex, werden er een aantal jongens vrijwel direct met de neus op de feiten gedrukt. Steven, Frank en Lútsen hadden volgens Gerrit inmiddels meer dan driehonderd wedstrijden aan ervaring opgedaan in hun bescheiden carrières. Je voelt je opeens een stuk ouder worden, op zo’n zaterdagochtend in kleedkamertje negen.

De rest van de bespreking en een warming-up later werd er onder prachtige weersomstandigheden afgetrapt. Het tweede elftal van Zeerobben liet gelijk zien waarvoor het gekomen was. Direct vanaf de aftrap ontfutselde Paolo Missaglia een tegenstander de bal en speelde een mannetje uit om zo een schietkans te creëren. Tot zijn grote spijt zag hij de keeper van de thuisploeg redding brengen.

Luttele seconden later was het wél raak voor de groen-witten. Cyrus Boerman wist een solo via de linkerkant te bekronen met een schuiver in de verre hoek. Nu zijn de beloftes dit seizoen wel eens eerder op voorsprong gekomen. Destijds lukte het in vrijwel alle gevallen niet om deze voorsprong vast te houden of uit te buiten. U raadt het al: nu wel. Anders zou dit verslag er immers ook niet zijn.

Rondom de twintigste minuut wist Steven Beuker de bal van een voet van een speler van FC Burgum af te plukken. Hij speelde Lútsen Smits aan en die wist op zijn beurt Cyrus in stelling te brengen. Met een knappe kopbal kon laatstgenoemde de keeper van de thuisploeg wederom verschalken. 0-2, een ongekende weelde voor de hekkensluiter.

Dit was tevens de ruststand. Het kwartiertje theedrinken tussen de eerste en tweede helft was voor Gerrit de uitgelezen kans om de spelers van het beloftenteam nogmaals op scherp te zetten. De thuisploeg was immers vast van plan om in de tweede helft Zeerobben terug te dringen en dus moesten de groen-witten zich daarvoor wapenen.

En dat slaagde. Dankzij de solide verdediging, bestaande uit Daan de Schiffart, Sander Hartogs, Frank Pietersma en Rowan Grijpma, kreeg FC Burgum geen kans om terug te komen in de wedstrijd. Sterker, aan het einde van de tweede helft wist Zeerobben zelfs nog op 0-3 te komen. De sterk ingevallen Jacco Kloosterman zag het leer voor zijn voeten belanden in de zestien meter van Burgum. Met een mooie schuiver zette hij de eindstand op het bord.

Uiteindelijk een vrij saaie tweede helft dus. Dat kon iedereen aan Zeerobben-kant wel bekoren. Alhoewel, één man was er zienderogen minder tevreden mee. Voor leider Richard de Bruin viel er de laatste vijfenveertig minuten weinig te twitteren. Overmand door emoties smeet hij rond minuut ‘85 zijn telefoon met grote vaart richting de dug-out van de tegenstander. Tot een opstootje leidde het gelukkig niet. Een aantal minuten later floot de scheidsrechter voor het eindsignaal.

De eerste wedstrijd na de winterstop leverde dus evenveel punten op als de gehele eerste seizoenshelft bij elkaar. De komende weken moet blijken of Zeerobben 2 de eerste voortekenen van een comeback in 2023 verder gestalte kan gaan geven. Er wordt wederom gevraagd om een act waar Harry Houdini jaloers op zou zijn. Wat er ook gaat gebeuren, na afgelopen zaterdag staan een aantal zaken alvast als een paal boven water:

  • Frank Pietersma is naast aanvoerder en fysiotherapeut ook een uitstekende gebarentolk;
  • Cyrus Boerman is tijdens het trainingskamp in Spanje een hele grote meneer geworden en liet dat ook op deze zaterdag weer zien;
  • Paolo Missaglia is sinds 2008 misbruikt als centrale verdediger. Paolo is een middenvelder. Navraag leert dat de eerste jeugdtrainers zich inmiddels bij hem hebben gemeld om excuses aan te kunnen bieden.