De 3e fase

Sommigen denken nog graag terug aan een najaars- en voorjaarsreeks en weer anderen denken aan een competitie die in september begint en waar eind april/begin mei de kampioenen gehuldigd worden. Toch is er het één veranderd bij de voetbalbond.

De KNVB heeft de term fasen geintroduceerd en heeft die fasemodellen reeds toegepast  in de jeugdcompetities. Op 21 januari a.s. gaat de 3e fase van start. Hoe zit dat nou precies. Even in het kort:

JO13 t/m JO19

3-fasenmodel juniorencompetities
Om het spelplezier te vergroten en de ontwikkeling van (jonge) voetballers te bevorderen heeft de KNVB besloten dit seizoen over te gaan tot het drie fasen voetbal in een groot deel van de juniorencompetities. Het gaat om JO13 t/m JO19 vanaf de hoofdklasse en lager
Drie fasen
Fase 1: bekervoetbal in een poule van 6 teams tot de herfstvakantie
Fase 2: reeks tussen de herfstvakantie en de kerstvakantie
Fase 3: reeks na de kerstvakantie tot de zomerstop

Bovenstaande geldt niet voor ons JO15-1 en JO17-1 aangezien zij op divisie-niveau spelen.

JO8 t/m JO12

4-Fasenmodel pupillencompetities
Het voetbalaanbod voor de pupillen (JO8 t/m JO12) ziet er sinds het seizoen 2020/’21 iets anders uit. Het vier fasen-model is hier ingevoerd. Het seizoen wordt opgesplitst in 4 fasen, 2 in het najaar en 2 in het voorjaar.
De indeling van de eerste fase (klasse niveau) gebeurt nog steeds op basis van de teaminschrijving van de vereniging. In het 4-fasenmodel is het een streven om de reisduur te beperken en wordt er niet gespeeld in de schoolvakanties. Beker- en inhaalwedstrijden komen voor deze leeftijdscategorieën te vervallen.

MO13 t/m MO20

Bij de meiden/vrouwen worden 4 fasen gespeeld tijdens het seizoen, waarin alle teams minimaal in totaal 24 wedstrijden spelen. Er is voor 4 fasen gekozen, zodat er vaker heringedeeld kan worden en teams dus eerder op het juiste niveau kunnen voetballen. MO13 t/m MO20 teams doen niet mee aan de bekercompetitie.

Fase 1 Indicatiefase 6 of 7
Fase 2 Controlefase 7
Fase 3 Hele competitie 14
Fase 4 Toernooidag 1 dagdeel