Beloftenteam hard op weg naar periodetitel

Het jaar 1988 herinneren de meeste Nederlanders zich nog met name vanwege één heugelijk feit. Op 30 november van dat jaar zag Steffen Nota namelijk het levenslicht. Wat hij en zijn ouders destijds nog niet hadden kunnen bevroeden, is dat hij ooit assistent-trainer van het succesvolle beloftenteam van Zeerobben zou zijn.

Dat gebeurde uiteindelijk wel degelijk. In de zomer van 2021 liet Steffen de ledenadministrateur van VV Akkrum verbouwereerd achter, door een overschrijving richting zijn oude liefde Zeerobben aan te vragen. Aldaar werd hij als secondant aan de technische staf van het beloftenteam toegevoegd. Een maand of tien later kunnen we vaststellen dat dit voor zowel Steffen als het beloftenteam een uitstekende zet is geweest.

De echt vroege vogels in Harlingen konden afgelopen zaterdagochtend een glimp opvangen van deze toptrainer in de dop. Rond negen uur stond Steffen samen met de rest van de selectie en staf namelijk klaar om de reis richting Groningen aan te vangen.

In Groningen moest er door Zeerobben 2 aangetreden worden tegen The Knickerbockers, hierna aan te duiden als ‘TKB’, anders wordt dit verslag nog langer dan ‘ie al is. Overigens is het bij een uitwedstrijd tegen TKB eigenlijk een beter idee om alleen verslag te doen van de derde helft, want met name dat fenomeen is hetgeen waar het om draait bij deze club.

Aangekomen op het sportcomplex bleek dat Dames 8 van de thuisclub vandaag kampioen kon worden. In een ambiance waar menig kampioensteam jaloers op zou zijn, deden ze dat ook. Zo’n tweehonderd toeschouwers zagen de dames met 3-2 winnen. Tweeëntwintig speelsters en tweehonderd toeschouwers minder was het de beurt aan de tweede elftallen van TKB en Zeerobben om de degens te kruisen. Gezien de stand op de ranglijst een uiterst belangrijke wedstrijd.

Immers, Zeerobben bevond zich vooraf op een twaalfde positie op de ranglijst, met één punt minder dan TKB. Daarbij dient dan wel te worden aangetekend dat Zeerobben nog twee wedstrijden tegoed heeft. Om kwart over twaalf floot de, naar later bleek, uitstekende leidsman voor het begin van deze kraker in de reserve hoofdklasse. Zeker in de eerste tien minuten had de thuisclub wat meer balbezit dan de bezoekers uit Harlingen.

Zonder daar veel kansen uit te creëren overigens. Sterker nog, de eerste goede kans was voor Zeerobben en deze was ook gelijk raak. Aan de rechterkant kon Daan de Schiffart opstomen en hij wist een panklare voorzet af te leveren aan Lútsen Smits, die de zestien meter in was komen lopen. Vervolgens was het voor laatstgenoemde een koud kunstje om de openingstreffer aan te tekenen: 0-1.

Hierna kropen de beloften iets meer uit hun schulp en werden er een aantal mooie aanvallen en dito combinaties opgezet. Één zo’n aanval resulteerde al snel in de 0-2. Cyrus Boerman werd de diepte ingestoken, behield het overzicht en vond Rocco Zwart. De rechtsbuiten van Zeerobben kon de bal vervolgens simpel binnen tikken.

Waar het de verdedigers van de thuisclub niet was gelukt om deze goal tegen te houden, lukte dat de grensrechter wel. Hij had buitenspel geconstateerd. Op welk veld is niet helemaal duidelijk, maar de goal ging in ieder geval niet door.

Zo bleef de marge in eerste instantie klein, tot Steven Beuker rond de dertigste minuut een vrije trap halverwege de helft van TKB mocht gaan nemen. De scherp aangesneden vrije bal ging in de richting van Marijn Helfferich. De spits van Zeerobben werd in het gezichtsveld van de arbiter vastgehouden en kwam ten val. Het gevolg was een terechte penalty voor Zeerobben.

Het was de aanvaller zelf die achter de bal ging staan. Voor hem een kwestie van even kijken, keeper de verkeerde kant opsturen en de bal vervolgens in het net deponeren. Het gemak waarmee de zenuwen in bedwang worden gehouden op zo’n moment: chapeau. Was Marijn ooit darter geworden, dan weet je één ding zeker. Hij zou geen last hebben gehad van darteritus. 0-2 dus.

Uit het niets en met het nodige geluk wist de thuisploeg vlak voor het rustsignaal toch de aansluitingstreffer te maken. De rechtsbuiten van de studentenploeg kreeg de bal per ongeluk tegen zijn borst aan en zo caramboleerde de bal ongelukkig het doel in: 1-2. Een tegengoal komt natuurlijk nooit goed uit, maar de timing net voor rust zorgt op zo’n moment wel voor een extra mentaal tikje. Dat bleek vrij vroeg in de tweede helft ook wel, want uit een vrije trap wist TKB zowaar de gelijkmaker aan te tekenen. 2-2, net na de rust.

Hierna werd het voetbal een beetje rommelig, van beide kanten. Echt fatsoenlijke aanvallen werden er even niet opgezet. Tot Cyrus de bal kreeg en de combinatie met Marijn aanging. Laatstgenoemde kon de bal meegeven en zo kon Cyrus richting het Groninger doel. Rocco liep slim mee en kreeg dan ook een puntgave voorzet van Cyrus. Voor de gewezen topscorer van AVC in het seizoen 2015/2016 was het vervolgens makkelijk om Zeerobben opnieuw op voorsprong te zetten: 2-3.

Hiermee waren de doelpunten in dit duel nog steeds niet opgedroogd. Een kwartier voor tijd wist de thuisclub namelijk opnieuw langszij te komen, toen de spits na een snelle counter de bal tegen de touwen kon schieten. 3-3. Erg teleurstellend, te meer omdat de beloften van Zeerobben tot dan toe het betere van het spel hadden gehad. Na deze gelijkmaker rook de tegenstander echter bloed en hing de 4-3 ook enigszins in de lucht.

Dat was buiten Marijn gerekend. Hij wist een hoge vrije trap van de groen-witten met een knappe kopbal namelijk om te zetten in een treffer en zorgde daarmee voor een enorme ontlading bij de bezoekers. Een paar minuten voor tijd was de 3-4 dus alsnog een feit. De prima leidende scheidsrechter vond het hierna wel welletjes en floot voor het eindsignaal. Wederom een overwinning voor het tweede elftal van Zeerobben dus.

De taferelen die hieruit voortvloeien beginnen inmiddels te wennen. Nog voor de eerste druppen water uit de douches stromen wordt er in de kleedkamer in tenue een foto gemaakt. Vervolgens haast Camaru, trots als ‘ie is, zich richting de kantine om bier op te halen voor zijn jongens. Terug in de kleedkamer worden hij en de plastic bekers bier tot slot onder luid gejuich ontvangen.

Met de vierde overwinning op rij verbaast het beloftenteam inmiddels al wekenlang iedereen behalve zichzelf. Doordat ook de concurrenten de afgelopen weken de nodige punten bij elkaar hebben gespeeld, blijft het echter spannend. Inmiddels vindt het beloftenteam zich op dit moment wel terug op een veilige plaats op de ranglijst.

Ook in de reserve hoofdklasse bestaan er daarnaast drie verschillende periodes. Ik zie u denken: ‘Wat kan een periodekampioen bereiken in een competitie die al wordt gerekend tot de hoogste klasse voor reserve-elftallen?’ Terechte vraag. Ik wist het antwoord ook niet, maar navraag bij leider Gerrit Riem leert dat periodekampioenen in deze competitie komend seizoen mogen aantreden in de beker voor eerste elftallen.

Kom je vervolgens ver in deze beker, dan mag je in het seizoen daarop meedoen met de beker voor de hoogste amateurs en profclubs. Op dit moment staan de beloftes in de derde periode gedeeld bovenaan. Kijk er dus niet raar van op als Steffen en de zijnen zich over twee jaar niet opmaken voor een reis naar Groningen, maar richting de Kuip. Toegegeven, op dit moment vooral nog toekomstmuziek.

Ik had hier ook graag nog een verslag over de derde helft willen typen. Ware het niet dat ondergetekende en de rest van de overgebleven liefhebbers hier weinig tot geen herinnering meer aan hebben. De foto’s en video’s die gretig werden gedeeld in de groepsapp, bewijzen in ieder geval dat het razend gezellig was. Onder bezielende leiding van huidig TKB-er en ex-Zeerob Sietse Vissers werd er in ieder geval tot in het holst van de nacht een feestje gevierd in het Groninger clubhuis.

Zo’n verslag geeft natuurlijk maar een beperkt beeld van de mooie wedstrijddagen van de beloftes. Wees niet getreurd, want komende dinsdag al kunt u dit team met eigen ogen aanschouwen. Op het Oostersportpark wordt dan om 20:00 uur namelijk afgetrapt tegen koploper SC Genemuiden. Inmiddels één van onze concurrenten voor de derde periode. Het kan verkeren.

Opstelling Zeerobben:
Nick de Walt, Daan de Schiffart (45’ Tobias ten Hoeve), Sander Hartogs, Frank Pietersma, Marco de Boer (55’ Christian Kwast), Finn Oosterdijk, Steven Beuker (65’ Paolo Missaglia), Lútsen Smits (55’ Pim Bleichrodt), Rocco Zwart (65’ Tiemo Postma), Marijn Helfferich, Cyrus Boerman.