In Memoriam: Johnny de Groot

Er hadden ons eerder al berichten bereikt dat onze oud vrijwilliger Johnny de Groot ziek was. Toch was de schrik groot toen wij hoorden van zijn overlijden op 14 augustus. Veel te jong natuurlijk, want Johnny was nog maar 62 jaar.
Bij recente generaties binnen onze vereniging was Johnny misschien niet zo bekend, maar zij die hem als vrijwilliger hebben meegemaakt, zullen het onderschrijven en waarderen dat wij hem middels dit In Memoriam gedenken.

Anders dan in de periode dat Johnny actief was voor onze vereniging, zagen we hem recentelijk nauwelijks meer op het Oostersportpark. Met uitzondering van de zaterdagochtend als hij af en toe bij zijn kleinkinderen Lev en Vik kwam kijken die bij de Waddenrobkes spelen. Maar opvallend genoeg, bleven de herinneringen aan hem van hen die met hem samenwerkten wel zo sterk en positief gekleurd, dat we nu bij zijn overlijden toch het gevoel hebben dat er een man met een Zeerobben-hart is overleden.

Johnny was een aantal jaren actief als leider van het team waarin zijn zoon Erik speelde. Een team ook, dat onder leiding van trainer wijlen Petie Toering opvallend goed presteerde en dat onder impulsen van Johnny via zijn verslagen en stukjes ook op vermakelijke en positieve wijze onder de aandacht werd gebracht. Iconisch waren de stukjes die Johnny schreef als recensies van de gehaktballenkeuringen die zijn medeleider Piet Galema uitvoerde, overal waar hun team wedstrijden speelde. Kantinebeheerders hielden er al rekening mee als ze wisten dat Piet en Johnny met hun elftal op bezoek kwamen. Dan moesten de gehaktballen op hun best zijn! Het werd een veel gelezen en geprezen item op onze website.

Ook was Johnny actief bij de organisatie van het 60-jarig jubileum van onze club, met name als bedenker en aanjager van het project “Zeerobben Aller Tijden” (ZAT): Maar liefst 60 prominenten binnen onze club werden uitgenodigd hun beste (of favoriete) team samen te stellen uit spelers die ooit voor Zeerobben 1 waren uitgekomen. Elke volgende prominent mocht uit dat team 2 spelers wisselen, alsmede ook de trainer. Het begon in april 2012 met een basisopstelling, samengesteld door een Zeerob aller Zeerobben: Jan Boomsma en eindigde uiteindelijk in juli 2013 (tijdens het jubileumjaar dus) met een 60e en finale samenstelling door niemand minder dan Wiebe Westra. We zijn Johnny nog altijd dankbaar voor zijn enthousiaste bijdragen aan dit prachtige historische project dat destijds veel tongen losmaakte.

Als medewerker binnen ons webteam schreef Johnny meerdere stukjes op eigen initiatief, maar was hij ook een zeer gewaardeerd eindredacteur van de stukjes die door anderen werden aangeleverd. Johnny had, zoals wij dat pleegden te noemen, een heerlijke hand van schrijven. Pakkend, lekker vlot leesbaar en meestal met humor en kwinkslagen. Dat hij recent ook lid was van de redactie van het Magazine Oud Harlingen vonden wij dan ook niet meer dan logisch.

We denken met veel plezier en respect, maar nu dus ook met veel weemoed terug aan de tijd dat Johnny de Groot actief was bij onze vereniging en spreken de wens uit dat zijn vrouw Veroniek, de kinderen Erik en Marleen & Fabian, de kleinkinderen en verdere naasten de kracht kunnen vinden om dit zware verlies te dragen.

FB/JW