1e Zeerobben Herfst Mix Toernooi

Voorlopig geen competitievoetbal voor de jeugdteams bij Zeerobben. De KNVB werd van overheidswege gedwongen om alle competities stil te leggen. Veel clubs zoeken daarom naar alternatieven. Alternatieven om de jeugd toch nog te kunnen laten voetballen. Het jeugdbestuur van Zeerobben heeft gekozen voor een soort van “doorstart”. Zij organiseerde afgelopen zaterdag het 1e onderlinge Zeerobben Herfst mix Toernooi. 

Het herfsttoernooi is voor alle jeugdleden van de club die eventueel ook nog een vriendje/vriendinnetje mochten meenemen. Dit alles uiteraard op vrijwillige basis. Wie mee wil doen schuift aan en wie twijfelt en zich er niet goed bij voelt blijft gewoon lekker thuis. Iedereen maakt daarin zijn/haar eigen afweging. Afgelopen week werd de organisatie opgestart en het resultaat was afgelopen zaterdag geweldig en hartverwarmend. Veel voetballende kinderen (jongens en meisjes) in elke leeftijdscategorie en op elk niveau die blij waren dat ze toch nog konden voetballen op de mooiste dag van de week. Prachtig. 

De club had vooraf informatie ingewonnen bij de KNVB en de gemeente en ook van daaruit werd dit initiatief gestimuleerd. “Graag zelfs” was hun reactie. Maar uiteraard onder de geldende strenge maatregelen. Dat betekende dat de kinderen 10 minuten voor aanvang werden opgevangen door de corona-stewards en per leeftijdscategorie eerst naar het hoofdveld werden gestuurd voor de inschrijving. Het hoofdveld diende tevens als “wachtruimte” .  Op het Plus-veld en in de Froonacker-deWitte Arena werd in blokken van anderhalf uur gespeeld. Zodra er een groep klaar was gingen die via een vaste looproute naar de uitgang en stroomde de nieuwe groep vanaf het hoofdveld in. Dit alles gebeurde zeer ordelijk. 

De kinderen moesten zich vooraf wel inschrijven en dat werd massaal gedaan. Samen met de Waddenrobkes (die ook gewoon hun eigen competitie speelde) waren er verdeeld over de ochtend/middag in totaal 254 jongens en meisjes die meededen. Het 1e blok startte om 09.00 uur en de laatste om 12.00 uur. Er werd op 2 velden gespeeld met een gemiddelde van ongeveer 40 kinderen per keer per veld. 

Op de veldjes moesten lootjes worden getrokken om vervolgens 4×4 of 5×5 wedstrijdjes te spelen. Iedereen speelde 5 wedstrijden of meer en geen van de kinderen was tussendoor vrij. Het was constant voetballen in steeds een ander team. Dat bleek ook een goed alternatief. Zo kon je eerst dik verliezen om vervolgens de volgende partij weer ruim te winnen. De organisatie had voor de individuele winnaars een mooie medaille aan een groen-wit lint klaar liggen. Gaandeweg de ochtend bleek al gauw waarom dit soort activiteiten, naast school, zo belangrijk zijn voor de jeugd. Het plezier en de contacten weer met je voetbalvriendjes/vriendinnetjes waren veelzeggend. De foto’s gemaakt door Frans Bode spreken boekdelen. Daar was het uiteindelijk allemaal voor bedoeld. En dus was de organisatie meer dan tevreden en konden de medailles aan de volgende winnaars worden uitgereikt:

JO8/JO9 

1e prijs Evy Boonstra
2e prijs Sven Odolphi
3e prijs Thijs Toering

JO10/JO11

1e prijs Wiard Sibma
2e prijs Allard Hofstra
3e prijs Milion Tecklay

JO12/JO13/MO13

1e prijs Justin Jilderts
2e prijs Enteny van Oldenbarneveld
3e prijs Melle Talsma

JO14/JO15

1e prijs: Janiek Wesselius
2e prijs: Stijn Scheffer
3e prijs: Renzo Poortman

JO17/JO19

1e prijs: Sten Goinga
2e prijs Ivar Kingma
3e prijs: Michael Green

De verschillen onderling waren zeer gering. Soms moest er vanwege gelijke stand zelfs geloot worden. Het gaf maar weer eens aan dat iedereen kan winnen. Want naast de individuele prijzen kan er ook een “overall-prijs” worden gewonnen. Het is namelijk de bedoeling dat er ook op 31 oktober en 7 november weer gespeeld gaat worden. Op dezelfde manier onder de dezelfde regels. De resultaten van alle drie wedstrijddagen wordt dan bij elkaar opgeteld. Kinderen die nu net buiten de prijzen vielen maken dus nog steeds kans op de “totaalprijs”.

Voor zaterdag 31 oktober staat de volgende toernooidag op het programma. Laten we met elkaar hopen dat er dan ook weer gevoetbald mag/kan worden. Start is weer om 09.00 uur en de laatste groepen starten om 13.30 uur. Op deze manier wil de jeugdafdeling van Zeerobben proberen op een veilige en verantwoorde manier de jeugd met elkaar te laten voetballen. Niet voor de bühne maar gewoon omdat de jeugd het ontzettend leuk vindt.

 

Foto’s: Frans Bode