Zeerobben terechte winnaar

Eén zwaluw maakt nog geen zomer, maar oh,oh wat is het goed, de zoete smaak der overwinning te proeven. Tegen een matig Leeuwarder Zwaluwen speelden met name na rust de Harlingers eindelijk weer eens een eerste klas waardige partij. De voortekenen waren er al in de voorgaande duels en dan nu loon naar werken. Of de storm “Eunice” de oorzaak was, die de frustraties uit de hoofden weggeblazen heeft? We zullen het niet weten. Zaak is, dat Zeerobben weer naar boven kan kijken en de laatste plaats heeft overgedragen aan Burgum.

Wel kansen weer geen doelpunten. 

De eerste schermutselingen vonden weliswaar plaats in de zestien van de bezoekers, David van der Pol op Matts Bruining, keeper Wielenga bracht redding. Maar de wedstrijd was tot dan toe in evenwicht. Na ruim een kwartier kreeg Leeuwarder Zwaluwen een enorme kans. Op aangeven van Rik van Loon leek Illias Bourakba te scoren, maar met en sublieme reactie wist Jacob de Vries de bal nog naast te tikken. Albert Beuker, weer ouderwets, bediende Dylan Drent en diens voorzet werd door Bruining in het zijnet geschoten. Na een half uur kwamen de Leeuwarders op voorsprong. De druk en het overwicht van de gasten werd de defensie  van Zeerobben te veel. Nu wist Illias Bourakba wel het net te vinden na opnieuw een voorzet van Van Loon. De groen witten probeerden het wel, het euvel, scoren, werd voor de zoveelste keer bewaarheid. Twee keer was David van der Pol dichtbij. Uit een voorzet van Roan Hein Joostema kwam de bal uit een scrimmage met Godert Attema voor de voeten van Van der Pol, helaas over. Maar de grootste, 120%, kwam kort hierop. David wist zich vrij te spelen en alleen voor doelman Wielenga maakte hij de verkeerde keuze, in plaats van de grote kans zelf af te maken, besloot hij de bal opzij te spelen naar de inkomende Matts Bruining een verdediger blokte de bal.

“Bijzondere” treffer van Drent doet de wedstrijd kantelen

Deze misser rekende David van der Pol zich aan en kort na rust uit een voorzet van Joostema tekende hij alsnog de 1 – 1 aan na terugleggen van Dylan Drent. Het keerpunt van de wedstrijd speelde zich af in de 55e minuut. Na een snelle overname kwam de bal op eigen helft in het bezit van Dylan Drent. Hij aarzelde niet. Met een geplaatste trap vanaf de middenlijn verschalkte hij de te ver voor zijn doel staande Wielenga, 2 – 1. De was zeker niet de eerste keer, dat Drent op deze wijze te scoren kwam. Hij heeft er een patent op aangevraagd.

Groeibriljant Zeilmaker doet van zich spreken

 De Sweltsjes waren het spoor bijster en  Zeerobben voelde dat er meer in zat. Zeker na de wissel Adnan Jarjour en Thomas Zeilmaker, ja ja van de bekendste voetbalfamilie Zeilmaker, bleven de gastheren de bovenliggende partij. De eerste balaaanraking van Thomas Zeilmaker had beter lot verdiend. Op voorgeven van David kopte hij net over de lat. Uitstel van executie, want op aangeven van de goed ingevallen Jarjour verraste David van der Pol voor de tweede maal de keeper met een harde schuiver, 3 – 1. Wedstrijd gespeeld? Niet helemaal. Van Loon had vrije doorgang naar De Vries, maar de betrouwbare goalie pareerde zijn inzet. Het debuut van Zeilmaker, uit eigen opleiding, had een doelpunt verdiend, maar uit een voorzet van David van der Pol knalde hij tegen keeper op, de terugspringend bal werd tot opluchting van Matts Bruining nu wel omgezet in de 4 – 1. Het restant had schriftelijk afgedaan kunnen worden, noch de opponent uit de hoofdstad noch de Havenstedelingen drongen meer aan.

Vertrouwen

Op basis van inzet speelde Zeerobben de tweede helft zoals de trainers het graag zien. Met een “zeldzaam” mooi doelpunt van Dylan Drent, een heerlijk debuut van de zestienjarige Thomas Zeilmaker en prima opgezette aanvallen kan met vertrouwen naar de toekomst worden gekeken. Met zestien wedstrijden voor de boeg is nog van alles mogelijk. De eerste stap is gezet. Volgende week uit tegen Oranje Nassau Groningen, dat verrassend ruim van Broekster Boys verloor.

Scoreverloop : 0 – 1 ( 32 m. Illias Bourakba); 1 – 1 ( 48 m. David van der Pol); 2 – 1 ( 56 m. Dylan Drent); 3 – 1 ( 70 m. Van der Pol); 4 – 1 ( 80 m. Matts Bruining )

Zeerobben : Jacob de Vries; Stijn Schakenbos ( 65 m. Adnan Jarjour); Jordy Torenbeek); Marcel Visser; Roan Hein Joostema; Albert Beuker; Brent de Groot ( 80 m. Lùtsen Smits); Dylan Drent; Godert Attema ( 65 m. Thomas Zeilmaker); Matts Bruining; David van der Pol

 

Foto’s: Frans Bode