Zeerobben stelt orde op zaken met winst tegen FVC

Het was vooraf al ingeschat als een pittige loting: Zeerobben in één poule met tweedeklassers Drachten en Frisia en eersteklasser FVC. Het leek alle kanten op te kunnen en dat zou blijken. Zeerobben begon heel sterk met een overtuigende 1-6 overwinning, uit bij Drachten, maar stelde een week later toch wel behoorlijk teleur met een 1-2 thuisnederlaag tegen Frisia. De laatste tegenstander afgelopen zaterdag, het vanuit het zondagvoetbal naar de zaterdag overgestapte FVC, won eerder met 1-0 zowel van Drachten als ook van Frisia en dat betekende dus dat Zeerobben beslist moest winnen om zich te kwalificeren voor de knock-out fase van het bekertoernooi.

Gezien het wisselvallige en onstuimige weer van zaterdag was er best veel publiek afgekomen op deze beslissende wedstrijd. Men was kennelijk nieuwsgierig naar de spannende ontknoping, maar ook hoe en in welke samenstelling Zeerobben dit karwei zou gaan aanpakken. Verraadde de opstelling misschien ook iets over de basisformatie waarmee volgende week de competitie zal worden gestart? Dat wil je als trouwe supporter natuurlijk graag weten. Het antwoord volgt volgende week als sc Joure voor de openingswedstrijd van de competitie naar het Oostersportpark komt. Maar afgaande op het resultaat (4-0 winst) mag best geconcludeerd worden, dat de nieuwe hoofdcoach Henk Konings en zijn assistent Drewes Janssen de boel aardig op de rit gekregen hebben en vast al een beeld hebben van hoe de basisformatie eruit gaat zien.
Voor ons blijft dat nog in nevelen gehuld, ook al omdat de opties schijnbaar talloos zijn. De “gevestigde orde” kan zich weinig permitteren, want zowel de nieuwkomers als ook de aanstormende jeugd solliciteren nadrukkelijk naar basisplaatsen. Voor meerdere posities lijken dubbele en gelijkwaardige bezettingen voorhanden. Een luxe voor de trainers, een bron van motivatie voor alle selectiespelers. Een win/win heet zoiets.

Zaterdag was keeper Connor Bosman weer een prima stand-in voor de wegens vakantie afwezige Theo Nota. Achterin was youngster Sten Goïnga opnieuw heel goed bezig (verdedigend en aanvallend) als linksback, net als de eveneens jeugdige nieuwkomer Max Faber (ex sc Cambuur jeugd) dat was als rechtsback. Laat in de wedstrijd viel ook junior Valentijn van Laar nog in en in hem heeft Zeerobben ook een toekomstige parel in handen voor de verdediging. Of zij bij het eerste elftal aansluiten of voorlopig nog gaan rijpen in de JO19-1? We zijn heel benieuwd!
Nieuwkomer Noah Redda (van MKV ’29) stofzuigerde weer als gebruikelijk, al was hij zaterdag af en toe iets minder gelukkig in zijn acties. Al met al lijkt hij een zeer welkome aanvulling voor het team.
In de voorste linie werden de flanken naast spits David van der Pol bezet door nieuwkomer Mick van der Kolk op rechts en de van AVC overgekomen spits Durk Ennema op links. Beiden toonden zich nadrukkelijk, waarbij Durk met één doelpunt net wat te weinig scoorde naar de mogelijkheden die hij kreeg. Zeerobben heeft er met hem echter een sterke targetman en potentiële afwerker bij. Ondanks dat Dylan Drent en Higor da Silva nog niet toe zijn aan een rentree, nam de concurrentie voorin toch weer toe, omdat Matts Bruining voor het eerste weer 90 minuten maakte in het tweede en daarbij ook tweemaal scoorde. Hij klopt dus ook weer aan de deur.

Al met al goede ontwikkelingen in de aanloop naar de competitie en vooral de overtuigende 4-0 zege op FVC zal een boost geven aan het vertrouwen van de ploeg. Dat hebben ze dan zelf ook afgedwongen in een wedstrijd die ietwat gelukkig begon met een snel eigen doelpunt van FVC, daarna een korte fase kende met een beter FVC, maar uiteindelijk toch een dik verdiende, hooguit iets te mager uitgevallen 4-0 overwinning opleverde.
Dat de nul gehouden werd, was ook en vooral een verdienste van de goed keepende Connor Bosman. Dat het “maar” 4-0 werd was te wijten aan het niet uitspelen van vele kansrijke situaties en als dat wel gebeurde het missen van de gecreëerde kansen. Ook de mooiste aanval van de gehele wedstrijd, van achteruit opgebouwd over vele schijven, resulterend in een afgemeten voorzet van Durk Ennema op Mick van der Kolk, trof geen doel. Jammer, want dat zou een mooie bekroning geweest zijn op een leuke wedstrijd.
Naast het eigen doelpunt van FVC scoorde Zeerobben zelf via een prachtig in de hoek gekrulde vrije trap van Patrick Amels (2-0), een echte spitsengoal door de koelbloedige Durk Ennema (3-0) en een simpele inzet van Jordy Torenbeek uit een corner (4-0).

Frisia won in Leeuwarden met 3-0 van Drachten, hetgeen leidde tot de volgende eindstand in deze spannende bekerpoule:

1. Zeerobben    3 – 6 (doelsaldo +8)
2. LAC Frisia       3 – 6 (doelsaldo +3)
3. FVC                 3 – 6 (doelsaldo -2)
4. Drachten       3 – 0 (doelsaldo -9)

Opstelling Zeerobben: Connor Bosman, Patrick Amels, Jordy Torenbeek, Sten Goïnga (78. Armando Zwart), Max Faber (82. Valentijn van Laar), Ane Schaap, Noah Redda (65. Brent de Groot), Godert Attema (82. Jasper de Groot), Mick van der Kolk, David van der Pol, Durk Ennema.

 

Foto’s: Frans Bode