ZEEROBBEN SPEKKOPER MET MOEIZAME WINST OP BOLSWARD

Zeerobben heeft een spits. Zo’n echte. Zo een die je soms een hele wedstrijd niet ziet en die dan toch uit het niets scoort. Of die een paar keer goed in stelling wordt gebracht, het net steeds niet weet te vinden, maar dan opeens na een kluts op de goede plaats staat en een intikker produceert. Zijn naam: Durk Ennema!

En eigenlijk is daarmee het verhaal van de wedstrijd tussen sc Bolsward en Zeerobben al goeddeels verteld. Geen beste wedstrijd, van beide kanten niet, maar met Zeerobben wel als de betere ploeg en ook de ploeg die de meeste kansen wist te creëren, ook al waren het er niet eens veel. En omdat een doelpunt wel heel lang uitbleef, had het ook best andersom kunnen uitpakken. Niet omdat Bolsward nou zo aandrong, maar meer omdat Zeerobben maar niet tot scoren wist te komen en de Bolswarders soms ook best kansrijk voor het doel van Theo Nota verschenen en daarbij zelfs ook een keer de lat teisterden. Maar zoals Durk Ennema voor de tweede achtereenvolgende keer matchwinnaar werd, zo wist doelman Theo Nota voor de derde achtereenvolgende keer de nul te houden. Ook geen onbelangrijk gegeven natuurlijk. Met een verdediging die niks weggeeft en een spits die altijd weet te scoren kom je een heel eind, zo blijkt maar weer.

Zeerobben begon aan de klus op sportpark Het Bolwerk in dezelfde opstelling als vorige week. Begrijpelijk, never change a winning team. De bankzitters moesten dus tandenknarsend geduld oefenen en ook dat is begrijpelijk. Zij zagen vanaf die bank hun maten goed beginnen aan de wedstrijd, zonder tot grote kansen te komen. Juist toen Bolsward na een kwartier spelen zich ook wat meer liet zien, kreeg Zeerobben door de geboden ruime opeens wel een goede kans. De actieve Matts Bruining nam een voorzet van David vd Pol goed aan, draaide zich vrij, maar vond de keeper op zijn weg. En dat het volgende noemenswaardige spelmoment pas 2 minuten voor de rust plaatsvond, zegt alles. Het was toen Patrick van der Veen die met een afstandsschot de buitenkant van de paal raakte. Op slag van rust kwam Zeerobben goed weg toen een poging van Lohman van Bolsward op de lat belandde. Bij rust een logische 0-0.

In de rust moest Max Faber met hamstringklachten in de kleedkamer achterblijven. Brent de Groot kwam voor hem in het veld. Zeerobben begon net als in de eerste helft sterk en had na 6 minuten ook op 0-1 moeten komen. Wesley Tankink zette Durk Ennema fraai alleen voor de keeper, maar die pareerde de goed ingeschoten bal op katachtige wijze. Iets soortgelijks deed zich na een kwartier opnieuw voor. Nu was het Matts Bruining die de Bolswarder doelman niet wist te verschalken.

Een achteraf belangrijk moment deed zich voor in de 67e minuut. Ane Schaap werd vervanger door Godert Attema en onder zijn meeslepende impulsen wist Zeerobben meer voorwaartse drang te creëren en werd bovendien vaker en sneller de angel uit Bolswarder tegenaanvallen getrokken. Het was dan ook Godert die de inleiding op de winnende treffer verzorgde. Hij brak door op rechts, schoot uit een moeilijke hoek snoeihard en onbereikbaar voor de keeper tegen de paal, waarna Joran van Kernebeek de bal wist op te pikken en klaar te leggen voor Patrick van der Veen. Deze haalde uit vanaf de rand van de zestien. Zijn schot werd door een kluwen van spelers geblokt, maar viel toen pardoes voor de voeten van goudhaantje Durk Ennema: 0-1! En wat een bevrijding bij de spelers op het veld, de staf en wissels op de bank en natuurlijk de weer in grote getale meegereisde supporters uit Harlingen.

Lang, naar de mening van alles wat Zeerobben een warm hart toedraagt veel te lang, liet de scheidsrechter toen nog doorspelen. Zeerobben wisselde nog een keer (Jay de Vries voor David van der Pol) en moest nog zeker 10 minuten extra aan de bak om de 0-1 voorsprong over de streep te trekken. Dat het lukte was zonder meer verdiend, de manier waarop niet echt overtuigend, maar lelijke overwinningen leveren ook 3 punten op.

Volgende week weer een thuiswedstrijd. Dan komt oud zondag tweedeklasser Sint Annaparochie naar het Oostersportpark.