Seizoensoverzicht 2018-2019

Helaas is het niet gelukt om, net als voorgaande jaren, ons seizoensoverzicht volledig in 1 Harlinger Courant te krijgen. Er gebeurt heel veel bij onze club met ook dit jaar weer veel kampioenen. Teveel voor in 1 krant… Helaas, maar we willen het jullie toch niet onthouden daarom hier alsnog:

Seizoensoverzicht Zeerobben 2018-2019

 

Net als het seizoen ervoor begon het afgelopen seizoen pas eind september. Om precies te zijn op 22 september. Het geeft met name de jeugdafdeling iets meer tijd om alles voor aanvang van de competitie op orde te hebben. En het seizoen bracht ook dit jaar weer hoogte- en dieptepunten want zo gaat dat in de sport. Maar als je je maximaal hebt ingezet en met elkaar veel plezier hebt gehad is een seizoen sowieso geslaagd. Zowel voor de senioren, als de junioren en ook de pupillen.

De Kampioenen

Zeerobben mocht er ook dit seizoen weer heel wat verwelkomen. En het blijft iets speciaals als je de schaal uitgereikt krijgt in de kantine en door een erehaag van familie en supporters je medaille in ontvangst mag nemen. 

JO12-2

In het najaar van 2018 werd JO12-2 kampioen van de 2e klasse 08. Er werd maar 1 keer verloren en 1 keer gelijk gespeeld en dus met 25 punten uit 10 wedstrijden de terechte kampioen. De kinderen waren zichtbaar trots met de schaal. (Foto: Wies Procee)

JO12-4

Ook in het najaar en met ook 25 punten uit 10 wedstrijden werd JO12-4 kampioen. Zij speelden gelijk tegen en verloren van Blauw Wit maar de rest werd gewonnen en dus ook de schaal voor deze jonge enthousiaste groep van spelers en leiders. (Foto: Frans Bode)

JO 17-2

Een van de laatste kampioenen werd JO17-2. Voor de winterstop werden er slechts 3 punten bij elkaar gespeeld maar spelers en staf hielden vertrouwen in het team en de sfeer bleef goed. En dat resulteerde in het voorjaar in een prachtig kampioenschap. Voor velen de 1e keer en dat maakte dit feestje voor velen wel heel bijzonder. (Foto: Frans Bode)

MO15-1

Wat voor de winterstop net niet lukte, lukte na de winterstop wel. Voor de winterstop bleken Stiens en Bolsward nog iets te sterk maar de ontwikkeling gaat door en in het voorjaar kon met 5 punten op de nummer 2 de kampioensvlag in top. (Foto: Frans Bode)

MO13-1

Naast MO15-1 werd ook MO13-1 kampioen. Voor de winterstop maar 3 keer winst maar na de winterstop alle 10 wedstrijden gewonnen en dus de maximale score. Groot feest dus voor de meisjes. (Foto: Frans Bode)

JO11-1

Een bijzonder verhaal is de competitie van JO11-1. Met 5 jongens die vervroegd over kwamen uit de JO10 werd het najaar in de 1e klasse afgesloten met een 2e plaats. Op zich al een knap resultaat. Maar uiteindelijk zie je waar training toe kan leiden. In het voorjaar mocht de ploeg in de hoofdklasse uitkomen en ondanks een stroeve start werd het kampioenschap binnen gehaald. Een prachtige prestatie van deze jonge ploeg. (Foto: Frans Bode)

VR-2

Vrouwen 2 was heer en meester in de 6e klasse 2. Er werden 16 wedstrijden gespeeld en alle 16 wedstrijden werden winnend afgesloten met als grootste uitslag een 13-0 overwinning. Ook hier een gezellig feestje dat tot in de late (vroege) uurtjes gevierd werd. (Foto: Frans Bode)

2e

Een lang gekoesterde wens van de seniorenafdeling ging in vervulling. Promotie van de beloftes om zo het gat tussen 1e en 2e te verkleinen. En dat lukte. Het ging niet altijd even makkelijk maar in Idskenhuizen was het kampioenschap een feit en dus op de kar door de stad. (Foto: Frans Bode)

De bekercompetitie

Zeerobben 15-1 was moeiteloos door de voorrondes gekomen aan het begin van het seizoen. Vervolgens werd er in de knock-out fase afgerekend met Heerenveense Boys, ONS Sneek en Oerterp. Na de winst op 3e divisionist ONS trof Zeerobben 2e divisionist Blauw Wit uit Leeuwarden. Maar dit keer kon Zeerobben niet voor een stunt zorgen. In een gelijkopgaande wedstrijd werd er uiteindelijk met 4-2 verloren was het bekeravontuur voorbij. 

Zeerobben JO9-1 trof in de voorronde SWZ Boso Sneek, Franeker en LSC maar dat leverde geen problemen op en vrij eenvoudig plaatste de ploeg zich voor de knock-out fase. Daar trof men achtereen Nicator en Urk. Maar ook deze ploegen werden verslagen door de jonge talenten van Zeerobben. Inmiddels had Zeerobben zich geplaatst bij de laatste acht en door winst op Heerenveense Boys plaatste men zich voor de finale in Zuidwolde. Daar werd uiteindelijk door overwinningen op Heerenveen, Assen en Lewenborg de KNVB beker district Noord gewonnen.
JO12-1 was ver in het toernooi gekomen door achtereenvolgens FVC, LAC Frisia, Leovardia, Irnsum en Drachtster Boys uit te schakelen. Thuis tegen Heerenveen ging het na ware thriller mis. Zeerobben kwam met 3-0 voor maar het sterke Heerenveen kwam in de blessuretijd terug tot 3-3. Strafschoppen moesten de beslissing brengen. Na 5 strafschoppen was de stand gelijk maar daarna ging het mis voor Zeerobben en ging Heerenveen verder in het bekertoernooi. De teleurstelling was groot maar een ieder had intens genoten van prachtig jeugdvoetbal in al zijn facetten.

En ook JO11-2 kwam ver in de beker.  Zij waren ook de groepsfase doorgekomen door ST. IJVC/Blauwhuis, sc Bolsward en Workum uit te schakelen. Vervolgens werd er gewonnen in de knockout fase van Blauw Wit. Dat bracht dit team tot de laatste 8. Daar troffen ze Franeker JO11-1. Helaas werd die wedstrijd verloren.

Senioren

1e

Net als vorig seizoen was het ook nu weer razend spannend in de 1e klasse E tot aan de laatste competitieronde. Zeerobben speelde zich echter dit seizoen de voorlaatste wedstrijddag al veilig waar een jaar eerder gewacht moest worden tot de laatste speeldag. Met een 8e plaats mag je spreken van een goede middenmoter.

2e 

Het 2e werd kampioen van de 2e klasse-A en mag het komend seizoen gaan proberen in de 1e klasse. Met de aanstormende talenten vanuit de jeugd is dat een mooie uitdaging voor de staf van de beloftes. 

3e

Het 3e deed geen gekke dingen en won eens een wedstrijd en verloor er wel eens een. En dan kom je uiteindelijk op een keurige 5e plaats uit in de competitie.

4e

Voor het 4e was het een stabiel seizoen. Geen uitschieters naar boven of beneden maar gewoon solide aansturend op een 6e plek in de 6e klasse H. En dat lukte uiteindelijk. Leuk detail is nog dat de openingswedstrijd van het seizoen door Zeerobben met 2-1 werd gewonnen van Dronrijp 2. De uiteindelijke kampioen in deze klasse. 

45+

En op de vrijdagavond speelden natuurlijk de mannen van 45+ ook weer hun partijtjes. Niks moet en alles mag. Voor de winterstop een 2e en na de winterstop een 4e plaats. Meedoen is belangrijker dan winnen lijkt het bij deze groep alhoewel het fanatisme er bij sommigen nog steeds is. 

Jeugdafdeling

Junioren

JO19-1 heeft een uitstekend seizoen achter de rug door af te sluiten met een 2e plaats in de hoofdklasse. Er werd zelfs nog een periodetitel behaald maar daarin kon JO19-1 geen rol van betekenis spelen zodat promotie naar de 4e divisie niet doorging maar de hoofdklasse blijft ook voor deze groep jongens een mooie uitdaging. Ook voor JO19-2 een uitstekend seizoen. Voor de winterstop een 4e plaats en na de winterstop (na samenvoeding met JO19-3) een keurige 2e plaats. JO17-1 kende een lastig seizoen. Het begon sterk aan de competitie maar het venijn zat hem in de staart dit seizoen. Uiteindelijk toch nog een 9e plaats en ook volgend seizoen weer hoofdklassevoetbal. JO17-2 werd kampioen in haar klasse. Ook JO15-1 is een gatalenteerde groep voetballers. Zij moesten echter SJO Broekster Walden en Be Quick Dokkum voor laten gaan waardoor ze op de 3e plaats eindigden. Voor de JO15-2 t/m de JO15-4 was het een seizoen wat zich kenmerkte door een keer winnen en een keer verliezen. Zowel in de najaars- als in de voorjaarsreeks vonden we deze teams terug in de middenmoot. 

Pupillen

Ook JO13-1 komt uit in de hoofdklasse en dat was een lange competitie voor de jongens. Met maar liefst 14 ploegen werden er namelijk in totaal 26 wedstrijden gespeeld. Dat leverde Zeerobben JO13-1 uiteindelijk een keurige 9e plaats op. Ook volgend seizoen weer hoofdklasse voor deze groep. Voor JO13-2 verliep het voorjaar beter dan het najaar. Voor de winterstop een 7e plaats maar na de winterstop deed de ploeg lang mee om het kampioenschap maar kon dat net niet over de streep trekken. Een mooie 2e plaats derhalve. 

JO12-1 maakte voor de winterstop al indruk door een 2e plaats te behalen in de 1e klasse en mocht daardoor aanschuiven in de hoofdklasse dit voorjaar met ploegen als Heerenveen, Be Quick Groningen en Emmen. Zeerobben sloot af met een 8e plaats maar heeft dit voorjaar weer ontzettend veel bijgeleerd. JO12-2 werd kampioen in het najaar en 4e in het voorjaar. Voor JO12-3 was het het net niet dit seizoen. Een keurige 3e en 2e plaats voor hen en voor JO12-4 dus ook een kampioenschap en een 6e plaats in de voorjaarscompetitie.

JO11-1 pakte dit voorjaar dus de titel in de hoofdklasse. JO11-2 eindigde op een 5e plaats in het najaar maar speelde dit voorjaar aanzienlijk beter en eindigde keurig als 2e. Voor JO11-3 was het een seizoen met ups en downs. Vaak was het alles of helemaal niets. Toch nog een keurige 3e plaats dit najaar maar een 7e plaats in het voorjaar. 

Door de nieuwe spelvormen van de KNVB voor de jongste groepen ook dit seizoen andere regels voor de groepen JO10, JO9 en JO8. Zeerobben nam met liefst 10 teams mee binnen deze groepen. Zij spelen op een veld met aangepaste afmetingen hetgeen voor meer plezier moet zorgen. Daarom worden er bij deze groepen geen standen meer bijgehouden. De competitie moet geen doel maar een middel zijn dat bijdraagt aan het spelplezier ben de individuele ontwikkeling. 

Binnen deze groep heeft Zeerobben het ook dit seizoen weer uitstekend gedaan met dus de bekerwinst voor JO9-1. Ook dit seizoen is weer eens het belang van de Waddenrobkes gebleken. Daar wordt een goede basis gelegd voor de verdere “carriere” van al deze jonge talentjes. 

Dames- en meisjesvoetbal

Zowel de dames- als de meisjesafdeling kenden een uitstekend seizoen. De dames van Vrouwen 1 hadden het zwaar in de 3e klasse K. Richting het einde van de competitie begon het steeds beter te lopen bij het team maar het einde van de competitie kwam te snel. De vrouwen eindigden op de 11e plaats. Het Vrouwen 2 deed het uitstekend door alle wedstrijden te winnen en kampioen te worden. Bij de meisjesafdeling moest in de winterstop helaas afscheid worden genomen van het MO17 team. De speelsters werden verdeeld over de overige teams en dat pakte goed uit. Ook MO15-1 werd kampioen in de voorjaarscompetitie en datzelfde deed ook MO13. MO11 deed het in het najaar zo goed dat ze uiteindelijk op een 2e plaats eindigden in de 1e klasse 04 en dat betekende promotie naar de hoofdklasse. Dat bleek nog een treetje te hoog voor de meisjes. Er werd slechts 1 wedstrijd gewonnen. Thuis werd NOK met 4-0 verslagen. 

Waddenrobkes/Kleutervoetbal

Ook dit seizoen speelden de Waddenrobkes weer een onderlinge competitie in de Froonackerarena. Elke zaterdagochtend spelen op kleine veldjes tegen leeftijdgenootjes onder gelijke omstandigheden. Daar leer je veel van en blijkt sinds de start in 2011 een goede basis voor de toekomst. Een van de hoogtepunten is ongetwijfeld de huldiging met aansluitend meelopen in de line-up van Zeerobben 1. Want uiteindelijk wil je jezelf ook later daar lopen als speler van Zeerobben 1. Maar de eerste kennismaking met voetbal is er al tijdens het kleutervoetbalfeest. Elk jaar weer komen honderden kleuters van de basisscholen naar Zeerobben om op speelse manier kennis te maken met de voetbalsport. Leerlingen en leerkrachten zijn dol enthousiast. Het is voor velen de eerste kennismaking met Zeerobben. Zeerobben steekt daar veel tijd en energie in. Ook dit jaar is er weer kleutervoetbal bij Zeerobben. 

Springplank

“Wie goed doet goed ontmoet”. Het is ook van toepassing op de jeugdopleiding van Zeerobben.  Voetballen bij Zeerobben is niet alleen plezier hebben met je vriendjes maar kan ook een springplank zijn naar voetballen op een nog hoger niveau. Ook na dit seizoen maken weer 4 jeugdspelers de overstap naar de BVO’s Heerenveen en Cambuur. Zij (en de trainers) zien hun inzet beloond met de kans om op een nog hoger niveau te gaan spelen. Daarnaast trainen er spelers uit de JO8 en JO9 bij de voetbalschool van Cambuur mee en levert Zeerobben elk jaar weer spelers aan Jeugdplan Nederland van de KNVB. Niet voor niets werd de club onlangs de “Talentenfabriek” genoemd. Mooi voor de kinderen en mooi voor de club. 

Overige activiteiten

Een seizoen gaat nooit ongemerkt voorbij. Er gebeurt veel bij Zeerobben een heel seizoen. Never a dull moment. Er werden weer tal van activiteiten georganiseerd voor zowel jong als oud. We noemen bijvoorbeeld het trainingskamp in Spanje voor de A-selectie, het Voetbalkamp voor de jeugd, het Toppers van Toen toernooi voor de 45+, het wintertoernooi voor de jeugd, de zaalvoetbaltoernooien, train de trainer sessies, de familedagen etc. etc. Op de website van de club is alles terug te vinden.

Toekomst

Het feit dat het goed gaat met de club is geen reden om stil te zitten en ervan te genieten. Stilstand is achteruitgang. Ook komend seizoen investeert Zeerobben weer in de jeugdopleiding door weer 2 trainers een trainersopleiding te laten volgen. Het is belangrijk om goede trainers bij met name de onderbouw te hebben. Daar wordt de basis gelegd en daar is de progressie groot. De jeugdopleiding is de rode draad binnen de club. Uiteindelijk moeten kinderen op recreatief of prestatief niveau plezier maken met elkaar om uiteindelijk het hoogste wat binnen je bereik ligt, te bereiken. Daar gaat Zeerobben voor. Ook het komend seizoen. Forza Zeerobben.