Onnodige verliespartij voor Zeerobben in Grou

Ongelukkig, onnodig, onterecht, oneerlijk misschien zelfs wel. Het zijn allemaal typeringen die recht doen aan de 2-1 nederlaag die Zeerobben leed op bezoek bij GAVC in Grou. Maar er is ook een voetbalwet die spot met al die typeringen en de emoties die erachter schuil gaan: als je zelf niet scoort, doet de tegenstander dat wel een keer en sta je gewoon met lege handen.

Afgekeurde goals
Het overkwam een goed spelend Zeerobben dat de wedstrijd tegen GAVC volledig dicteerde, maar uiteindelijk struikelde over die vervelende voetbalwet, door een ongelukkig weggeven doelpunt en een scheidsrechter die twee zuiver lijkende treffers van Zeerobben afkeurde, waarvan eentje zelfs op aandringen van de thuisspelende clubgrensrechter. En dat ook nog eens nadat de leidsman zelf volkomen logisch al naar de stip had gewezen voor de 0-1 van Zeerobben. Dat was nota bene al in de tweede minuut toen Durk Ennema zich tussen 2 man vrijspeelde en hard raak schoot. Maar uiteindelijk tot ontzetting van Zeerobben geen doelpunt dus.
Het bleek later wel de aanzet voor het beeld van de wedstrijd: Zeerobben maakte het spel, GAVC verdedigde en probeerde spaarzaam te counteren. En het was niet eens vanuit zo’n counter dat de thuisploeg verrassend op voorsprong kwam. Ane Schaap verslikte zich bij het uitverdedigen, schoot de bal hard tegen een tegenstander aan en zag tot zijn schrik dat Theo Nota op het verkeerde been kwam te staan en de bal wel heel ongelukkig in het doel zag rollen: 1-0.
Vijf minuten later was Zeerobben wel erg dicht bij de gelijkmaker na een mooie aanval met de weer sterk spelende Joran van Kernebeek als eindstation. Zijn schot belandde onbereikbaar voor de keeper op de lat.
Kort daarop viel de tweede afgekeurde goal. Valentijn van Laar kopte strak en fraai raak uit een corner, maar tot ieders verbazing floot de scheidsrechter voor een vrije trap voor GAVC. En weer niemand die enig idee had waarom. Maar wel doorspelen dus en nog altijd 1-0 voor GAVC. En omdat een afstandsschot van David van der Pol ook werd gekeerd door de keeper, werd dat ook de ruststand.

Dominantie en kansenregen
Een combinatie van blessures, pijntjes en tactische aanpassingen maakten dat trainer Konings in de rust twee wissels toepaste. Brent de Groot loste Stijn Schakenbos af en Patrick Amels kwam erin voor Jay de Vries. Het maakte Zeerobben per saldo nog sterker en dominanter dan in de eerste helft. Vanaf de aftrap creëerde het kansen o.a. voor Durk (2x), Patrick, Godert en David (2x), maar de bal wilde er maar niet in. Dat beeld zette zich de gehele tweede helft voort, ook toen Dylan Drent een kwartier voor tijd Ane Schaap kwam aflossen. Maar ook Dylans voorzetten en corners leverden geen rendement op. En wat je dan voelt aankomen, gebeurde zes minuten voor tijd. Een struikelpartij van Brent bezorgde GAVC balbezit en een vrije doortocht: 2-0.
Wedstrijd beslist, zo leek het. Maar nog geen minuut later was het dan toch raak voor Zeerobben. David mocht tweemaal afvuren op het doel van GAVC en bij de tweede poging was het raak: 2-1 en weer hoop voor Zeerobben. Alle ballen naar voren pompen en hopen dat hij een keer goed zal vallen. Dat lukte helaas niet, sterker nog, het was aan een ultieme reactie van Theo te danken dat GAVC niet ook nog naar 3-1 counterde.

Als, als, als….
Een wel heel zure nederlaag voor Zeerobben, zeker ook als je de andere uitslagen in ogenschouw neemt. Wijzen naar pech en onrecht heeft niet zoveel zin. Hand in eigen boezem: je moet scoren om te winnen en dat heeft Zeerobben deze middag verzuimd.

Volgende week geen competitieprogramma en dan volgen nog 4 beslissende wedstrijden. Zeerobben heeft zich al geplaatst voor de nacompetitie, maar doet er verstandig aan wel zo hoog mogelijk (2e plaats?) te eindigen in de eindrangschikking, simpelweg omdat dat vervolgens een gunstiger plaatsing oplevert in het schema voor die nacompetitie om promotie.

Opstelling Zeerobben: Theo Nota, Stijn Schakenbos (46. Brent de Groot), Valentijn van Laar, Jordy Torenbeek, Joran van Kernebeek, Wesley Tankink, Godert Attema, Ane Schaap (74. Dylan Drent), Durk Ennema, David van der Pol, Jay de Vries (46 Patrick Amels).