KONINKLIJKE ONDERSCHEIDING DOUWE TEN NAPEL

De Lintjesregen 2022 beperkte zich in de gemeente Harlingen tot slechts één Koninklijke onderscheiding. Maar dat was dan ook voor niet zomaar iemand. De eer viel namelijk ten deel aan Douwe ten Napel, oud speler, leider, commissie- en bestuurslid en nog steeds een zeer trouw en betrokken supporter van Zeerobben.

Onder toeziend oog van zijn echtgenote Adry, familie en andere genodigden kreeg Douwe het lintje vanmorgen opgespeld door Burgemeester Ina Sjerps van Harlingen. Geheel nietsvermoedend was Douwe met een smoes naar De Robbenplaat gelokt, via de achterdeur binnengelaten en toen tot zijn uiterste verbazing in de kantine geconfronteerd met de aanwezigheid van familieleden, bekenden en natuurlijk de Burgemeester. Toen viel het kwartje snel en toonde Douwe zich zeer verrast met wat hem ten deel zou vallen. En opeens was hem ook duidelijk waarom zijn vrouw Adry vanmorgen op zo’n mysterieuze wijze naar de tandarts moest…

Douwe werd lid van Zeerobben in 1955, kort na de oprichting. Bij toeval, want zijn oom Hotze had in een verloting een paar voetbalschoenen gewonnen en die pasten hem niet. Douwe wel en die mocht ze hebben, op voorwaarde dat hij dan lid van Zeerobben zou worden. De eerste “aankoop” in de geschiedenis van Zeerobben.
In zijn jonge jaren werd Douwe, als aanvoerder (“captain” in de omschrijving van de Burgemeester) maar liefst vijfmaal kampioen met de B-junioren. Douwe was Stopperspil, wie kent de term nog?
Militaire dienstplicht maakte een einde aan de actieve voetbalcarrière van Douwe, maar hij zou wel veel vrijwilligerswerk gaan doen. Zo was hij ca. 20 jaar jeugdleider, waarvan een aantal jaren op hoog niveau met de A-junioren in de selectieklasse. Samen met Douwe Koops als trainer en zoon Gert Jan als speler.
Van 2000 tot 2003 was Douwe lid van het hoofdbestuur, verantwoordelijk voor accommodatiezaken en als tweede secretaris.

Maar voor vrijwilligerswerk voor Zeerobben alleen, krijg je niet zomaar een lintje. Douwe deed veel meer belangeloos werk voor de gemeenschap. Vanuit zijn lidmaatschap van het CDA was hij 11 jaar raadslid, iets wat hij zeer contentieus deed en waarvoor hij nu dus ook de verdiende waardering kreeg. Ook was Douwe erg actief als kerkbestuurder.

Kortom, er is weer een Zeerob onderscheiden. Douwe was zichtbaar verrast en ontroerd en toonde zich in zijn dankwoordje ook complimenteus over de organisatie en ontvangst door Zeerobben. Natuurlijk Douwe, graag gedaan man. En van harte gefeliciteerd namens ons allen!