JO15-5M in de “mannenwereld”

Al jaren lang probeer ik toch minimaal éénmaal per seizoen een wedstrijd van Zeerobben bij SDS in Oosterend te bezoeken. Ondanks het feit dat ik geen woord Fries praat en het maar een beetje versta voelt het voor mij altijd prettig om daar weer even te vertoeven. Alleen de weg al van Harlingen richting Oosterend is mooi. Vooral het laatste stukje van Wommels via een lange rechte straat met veel groen richting eindbestemming oogt heel normaal maar is prachtig. En als je het dorp binnen rijdt, rij je zo het cafe binnen. Bij opkomst van het terrein geniet ik van namen als “De Skoalleseize, Ballen Romte en Boks 1. Als ik dan bij het grasveld (er is ook een kunstgrasveld) ben en ik hoor “warm draven mannen” kan de dag eigenlijk al niet meer stuk. Ik ben dan ook niet blij met de samenwerking tussen SDS en Nijland maar snap dat het moet maar wat als ik voor deze wedstrijd naar Nijland had gemoeten…? Ik weet het nog niet…

Ik ben getuige van de bekerwedstrijd van ons JO15-5M tegen ST SDS/Nijland JO15-2. Niks bijzonders op het eerste gezicht denk je als je dit affiche ziet. Maar voor Zeerobben toch wel want dit meisjesteam, dat al een paar jaar met elkaar speelt, gaat voor het eerst meedoen in een “jongenscompetitie”. Staf en directie denken dat de meiden door meer weerstand en sneller spelen, beter worden.  Aan het eind van het seizoen kunnen we de balans gaan opmaken.  Het was voor beide teams wennen. De meiden zagen een paar grote knapen tegenover zich verschijnen en de jongens hadden het over “voetballen tegen froulju”. Het was SDS dat de leiding al vrij snel nam in de wedstrijd maar daarna ontstond er toch een echte wedstrijd met 2 ploegen “in balans”. SDS kreeg kansjes maar de meiden van Zeerobben zeker ook. Sterker nog uit een vrije trap werd de 1-1 gescoord. Via een eigen doelpunt werd het vlak voor rust nog 2-1. Tevens de ruststand. 

Na de rust werd het vrij snel 3-1. Zeerobben moest het fysiek afleggen en werd steeds slordiger en maakte veel onnodige fouten. Toch mooi om te zien dat als de meiden gingen combineren, ze snel bij het doel van de tegenstander waren. Het kon dus wel maar dan moet je meer combineren en minder de duels aangaan. Als dat er meer in komt gaan deze meiden het nog goed doen in de “mannencompetitie”. Uiteindelijk liep SDS uit naar een 5-1 overwinning. Die was misschien iets geflatteerd maar zeker terecht. 

Dit was de eerste bekerwedstrijd voor JO15-5M. De wedstrijd tegen stadgenoot fc Harlingen, waar een ieder zo naar uit keek, ging helaas niet door. De tegenstander had zich teruggetrokken uit de bekercompetitie. Daarom wacht er nog 1 bekerwedstrijd en die is op zaterdag 14 september tegen SJO Arum/Stormvogels JO15-1 in Arum. Ook weer een pittige klus. En dan begint een week later op 21 september de competitie voor deze meiden met een thuiswedstrijd tegen SJO Oudega/HJSC/Heeg JO15-2. 

 

Frabo