Zeerobben met een kater en zonder punten

De uitslag doet anders vermoeden.  “Zeerobben lijdt een kansloze nederlaag tegen koploper ON Groningen”. Dat was de voorgaande seizoenen in Groningen wel het geval, maar het tegenovergestelde van voorgaande bewering geldt voor dit duel. Zeerobben was gelijkwaardig en had de pech om snel op achterstand te komen. De kansen om de stand gelijk te trekken waren 100 % aanwezig. Ze waren echter niet aan de Harlingers besteed.

Evenwicht

In de defensie van Zeerobben stond het de eerste minuten nog niet goed en daarvan profiteerde rechtsbuiten Molema. Zijn voorzet werd binnengekopt door Erolind Derguti, nadat een verdediger de bal nog van richting had veranderd. Hierna herpakten de gasten uit Friesland zich op bewonderenswaardige wijze. Julian Zeinstra kreeg even de ruimte en kogelde van afstand net naast. Kort hierop brak Dylan Drent over rechts door. Zijn harde, lage voorzet werd ternauwernood tot corner verwerkt. Na 20 minuten profiteerde David van der Pol van een misverstand en in de omschakeling lanceerde hij Drent, die vrije doortocht had naar de sterk acterende doelman Heidekamp. Met de vuisten bracht hij redding, de rebound schoot David net naast. Dan toch vlak voor rust de gelijkmaker? Kristian Feenstra stuurt Dylan Drent richting Heidekamp, wederom wist de doelman met de voet redding te brengen. De rebound werd overgeschoten.

Rode kaart beslissend

Meteen na de thee zet Zeerobben ON Groningen vast. Ze verzuimen de verdiende gelijkmaker te maken. Dylan Drent vrij voor de keeper, op zijn vuisten. Drent op Van der Pol , net naast. Goed storen van Brent de Groot , Yander Zandbergen vrij, weer redt de goalie. Na 10 minuten in de tweede helft valt, in navolging van de bekende voetbalwet, het doelpunt aan de andere kant. Julian Zeinstra tikte de counterende Wiersma in de run naar het doel per ongeluk tegen zijn enkel. Terecht vrije trap en rood. Rick Wiersma krulde de bal feilloos uit de toegekende vrije trap achter de kansloze Jacob de Vries.

ON Groningen profiteert van de ruimte

Met tien man en 2 – 0 achter. Even leek het er op, dat Zeerobben iets terug zou doen, maar opnieuw in de omschakeling kwam de 3 – 0 tot stand. Een harde, lage schuiver van Joël  Wagenaar verschalkte doelman De Vries. Wedstrijd gespeeld. De 4 – 0 kwam op bijna identieke wijze tot stand. Deze keer drukte Derguti af en moesten de groenwitten keihard knokken om niet in doelpunten afgestraft te worden. Ze herstelden zich voorbeeldig van deze klap, die binnen tien minuten door de tegenstander werd uitgedeeld, en bleven voetballend de oplossing zoeken. Met als gevolg, dat de bezoekers nog een terecht 4 – 1 op het scorebord toverden. Dylan passte scherp op Yander Zandbergen en hij haalde vernietigend uit. Precies na 90 minuten maakte  de goed leidende , jonge scheidsrechter Buitenhuis een einde aan dit voor Zeerobben frustrerend verlopen  duel.

Windkracht tien en dan tegen

Hoe noemde Van Gaal het ook al weer in zijn periode als trainer van AZ ?  Juist : “Scorebord journalistiek “ De ruime winst voor de Groningers mag op z’n minst geflatteerd worden genoemd. De koploper had voor de wind en Zeerobben moest tegen windkracht tien op tornen. Maar als je met deze cijfers verliest moet je dat wel jezelf aanrekenen. Het draait toch nog altijd om de doelpunten, het manco van de laatste confrontaties. Volgende week thuis tegen Balk moet dat anders. Veel wijsheid toegewenst aan het trainers koppel Postma/Janssen.

Scoreverloop:  1 – 0 Derguti ( 3 m.) ; 2 – 0 Rick Wiersma  ( 56 m.) ; 3 – 0 Joël Wagenaar ( 62 m.); 4 – 0 Derguti (66 m. ); 4 – 1 Yander Zandbergen ( 85 m. )

Zeerobben : Jacob de Vries ; Reinier van der Stap; Jordy Torenbeek ( 72 m. Tim Oosterbaan) Patrick Amels; Julian Zeinstra; Brent de Groot  ( 78 m Lùtsen  Smits ) ; Dylan Drent ; Godert Attema; David van der Pol; Kristian Feenstra ( 72 m. Adnan Jarjour) ; Yander Zandbergen