ZEEROBBEN BLIJFT TWEEDEKLASSER

Zeerobben is er zaterdag niet in geslaagd om zich via een zege op eersteklasser FC Burgum te plaatsen voor de tweede ronde van de nacompetitie om promotie naar een hoger niveau. Dankzij twee snelle doelpunten halverwege de tweede helft manoeuvreerden de Burgumers zich in een comfortabele positie die ze, ondanks sterk aandringen van Zeerobben na de aansluittreffer, niet meer uit handen gaven.

Een wedstrijd als het seizoen

In zekere zin zou deze wedstrijd model kunnen staan voor het verder prima seizoen dat Zeerobben draaide: vaak net niet, daar waar er meestal veel meer in had gezeten. Genoeg wedstrijden die anders hadden kunnen en eerlijk gezegd eigenlijk ook hadden moeten eindigen. Vooral in de laatste fase van het seizoen bleven punten liggen die het kampioenschap op hadden kunnen leveren. Net zoals in deze laatste wedstrijd kansen niet werden benut die een ander resultaat hadden kunnen opleveren.
En nu is het zoals het is: Zeerobben blijft tweedeklasser. Een constatering waar binnen de club verschillend over gedacht wordt. Staf en spelers wilden uiteraard graag meer en hadden dat zaterdag ook absoluut als doelstelling meegenomen naar Burgum. Maar nu die missie is mislukt, is er binnen de club toch ook vrede met de conclusie dat er volgend jaar weer een seizoen volgt in wat algemeen erkend wordt als de mooiste klasse in het Friese amateurvoetbal. Er stoppen spelers en er komen nieuwe voor in de plaats, waaronder veel doorstroming vanuit de jeugd en daarin schuilt een prachtige uitdaging voor weer een seizoen tussen al die aansprekende Friese clubs.

Als je niet scoort, kun je niet winnen

Maar eerst nog even terug naar de wedstrijd tegen Burgum. In de openingsfase had de thuisclub op één van de mooiste -zo niet het mooiste- complex van Friesland veel de bal, maar echt gevaarlijk werden ze niet. Zeerobben had achterin weliswaar controle, maar kon voorin aanvankelijk geen potten breken. Dat beeld veranderde naarmate de wedstrijd vorderde en Zeerobben doorhad dat er tegen dit Burgum best wat te halen viel. Zeerobben kroop meer en meer uit de schulp en was gedurende het tweede deel van die eerste helft de meest dominante ploeg, zeker ook met het meeste gevaar voor het vijandelijke doel. Durk Ennema en Patrick Amels leken elk een paar keer in scoringspositie te komen, maar onrustige pogingen en een goede doelman stonden succes in de weg. De 0-0 bij rust was daarmee wel verklaard.

Ook na de pauze eenzelfde spelbeeld. Burgum aanvankelijk iets de overhand, maar Zeerobben kwam geen moment echt in de problemen. Het begon te lijken op een herhaling van het beeld uit de eerste helft, met een sterker wordend Zeerobben. Totdat er vrij plotseling zomaar kort achter elkaar twee doelpunten voor Burgum vielen. Eerst was daar routinier Henny Bouius die attent reageerde op een rebound die hem werd geboden: 1-0 in de 63 e minuut. En nog geen 5 minuten later viel ook al de 2-0 toen Yorn Sikkenk een hoge voorzet tegendraads in de verre hoek kopte. Het leek gespeeld, zo dacht menigeen.
Maar Zeerobben gaf niet op. Kort nadat er 3 verse krachten waren ingebracht knalde Durk Ennema de 2-1 tegen de touwen en was het meteen weer een wedstrijd. Gedwongen door een sterk aandringend Zeerobben, ging Burgum in de achteruit en ontstonden er de nodige corners, kansen en mogelijkheden voor Zeerobben. Een knal van de sterk spelende Godert Attema werd buiten bereik van de keeper door een verdediger van de lijn gehaald en een kopbal van Durk Ennema uit een corner verdween net naast de verkeerde kant van de paal. Allemaal net niet dus. Zoals eerder vermeld: misschien wel illustratief voor Zeerobben dit seizoen.

Burgum mag nu verder strijden voor behoud van de status van eersteklasser en voor Zeerobben zit het seizoen erop. Voor enkele spelers zelfs (voorlopig?) ook hun voetbalcarrière bij de Oostersportpark-bewoners. Jordy Torenbeek stopt, Joran van Kernebeek (zaterdag weer heel goed spelend) gaat wegens studie in Marum voetballen en Dylan Drent hoopt dat zijn schouderkwetsuur meevalt, zodat hij het kaatsen op de eerste plaats kan blijven zetten. Alle drie stonden ze zaterdag in de basis en hebben ze hun laatste minuten voor Zeerobben gespeeld. Dat geldt ook voor Matts Bruining die in de slotfase nog inviel voor zijn laatste acties bij Zeerobben. In de week van de Familiedagen (21/22 juni) wordt nog afscheid genomen van genoemde spelers.

FC Burgum – Zeerobben 2-1

Zeerobben: Theo Nota, Max Faber Valentijn van Laar, Jordy Torenbeek, Joran van Kernebeek (Matts Bruining), Brent de Groot, Godert Attema, Ane Schaap (70, Wesley Tankink), Dylan Drent (70. David vd Pol), Patrick Amels (63. Jay de Vries), Durk Ennema.

Foto’s: Bert Drent