Rode kaarten bepalend

Op een bar slecht veld maar met prachtig voetbalweer beloofde de confrontatie opnieuw, net als in Harlingen, een voetbalgevecht te worden tussen de degradatiekandidaten Balk en Zeerobben. De teleurstelling na het geflatteerde verlies was bij de gasten uit Harlingen groot. Immers als …… dan. Maar zoals Pieter Vellinga in de uitzending van radio RSH/Eenhoorn terecht opmerkte:” A(l)s is verbrande turf “. De vreugde daarentegen bij de gastheren was terecht zeer groot. Eindelijk weer winst en met wat voor cijfers. Maar het had heel anders kunnen lopen.

Met Pasen nog steeds Sinterklaas

De start was voor Zeerobben. Er werd naar omstandigheden goed opgebouwd en dat resulteerde in de 12e minuut tot een 100 % kans voor David van der Pol op goed aangeven van Roan-Hein Joostema. Te gehaast overgeschoten. Nog geen minuut later lag de bal aan de andere kant er wel in. Een ogenschijnlijk gemakkelijk op te lossen bal werd door keeper en verdediger verkeerd geïnterpreteerd. Keeper Connor Bosman liet de bal los en Bauke Lyklema pikte het kleinood van de keeper af en maakte daarbij in de ogen van referee Smit geen overtreding. Daarna was het eenvoudig voor Harro Deinum om de 1 – 0 binnen te schuiven. Na ruim 20 minuten spelen kreeg Roan-Hien Joostema, op aangeven van Godert Attema, een vrije schietkans, op de paal en daarna in de handen van de doelman. Weer niet. Het betere spel van Zeerobben werd niet beloond, in tegendeel. Een foutieve breedtepass van Zeerobben werd door Marnix Zeldenrust op de juiste wijze getaxeerd. Hij snelde richting goal, gehinderd door Ane Schaap, ging hij in de zestien alsnog onderuit met medewerking van Bosman. Penalty en nu wel raak geschoten door Johan Geertsma, 2 – 0. De twee cadeautjes werden dus keurig uitgepakt, maar Zeerobben had nog de tijd om de zaken recht te trekken. Die opdracht werd moeilijker gemaakt door een forse overtreding van Roan-Hein Joostema, wat hem direct rood opleverde. Met tien tegen elf moet toch kunnen in de tweede helft zo werd er gedacht.

Openhuis na tweede rood

En inderdaad Zeerobben begon voortvarend aan de tweede helft. Uit een corner waren er mogelijkheden, maar er werd goed uitverdedigd door o.a. de 17jarige Mart Jager. De verdedigende tactiek van de bezoekers werd terzijde geschoven en daardoor kreeg met name Bauke Lyklema kansjes, hij wist het net echter niet te vinden. Na twintig minuten kwam David van der Pol in botsing met zijn tegenstander. Ok vrije trap, maar tot ieders verbazing toverde de scheidsrechter voor David de gele kaart tevoorschijn en dat was net één te veel, want David had in de eerste helft ook al geel opgelopen. Dus rood en met negen man verder. Een schier onmogelijke taak. Met en va-banque-tactiek stond de deur naar het doel van Connor Bosman open. Balk controleerde achter op de hun bekende manier en gaven dus niets weg. Met een overmacht aan aanvallers liepen de Balksters uit naar de 6 – 0. Met name van rechts van Bauke Lyklema kwamen de goede voorzetten. Daarvan profiteerden de invallers. Stefan Konst maakte de 3 – en 6 – 0. Daar tussen door zorgden Tom Vandermeulen (ook jeugdspeler) en Haye Boersma voor de 4- en 5 – 0. De laatste drie doelpunten vielen in de slot minuten, toen ook de defensie van Zeerobben erdoor hen zat.

Spanning neemt toe

Maar het had heel anders kunnen uitpakken, als ……..Balk wist wel om te gaan met de geboden kansen en wint dan ook verdiend. De spanning in de onderste regionen neemt toe door deze uitslag. Zeerobben blijft nog wel boven de fatale streep. Met nog acht wedstrijden te gaan is er nog helemaal niets beslist. Zaterdag is er weer een nieuwe kans thuis tegen vv Groningen. We leven van duel tot duel en ondanks dit dramatische maar verklaarbare verlies blijft het geloof in een vervolg in de eerste klasse E ongewijzigd.

Scoreverloop: 1 – 0 (13 m. Harro Deinum); 2 – 0 (36 m. str. Johan Geertsma); 3 – 0 (Stefan Konst); 4 – 0 (86 m. Tom Vandermeulen); 5 – 0 (88 m. Haye Boersma); 6 – 0 (91 m. Stefan Konst)

Zeerobben: Connor Bosman; Stijn Schakenbos(46 m. Brent de Groot); Albert Beuker; Adnan Jarjour; David van der Pol ( 65 m. 2x geel ); Matts Bruining; Ane Schaap ( 46 m. Patrick Amels); Godert Attema ( 89 m. Marijn Helfferich); Roan-Hein Joostema ( 40 m. rood); Lùtsen Smits ( 40 m. Cyrus Boerman); Jordy Torenbeek

foto’s: Bert Drent