Mooie slotavond A-selectie

De slotavond van de A-selectie is een jaarlijkse seizoensafsluiting waarin veel (groepen van) mensen worden bedankt, afscheid genomen wordt van stoppende en vertrekkende spelers en trainers, de verkiezing van de beste, c.q. meest waardevolle speler van het seizoen plaatsvindt en tot slot de zomerstop wordt ingeluid. In die zin was de editie 2023/2024 niet anders, maar het grote aantal mensen dat in de spotlights werd gezet en de grote opkomst van spelers(-vrouwen), staf en direct bij het eerste elftal betrokken vrijwilligers en leden van bestuur, vriendenclub en businessclub, maakten het deze keer toch wel tot een bijzondere en fijne clubavond.

Elftalleider Geert Jan de Groot reeg de avond aaneen, doorspekt met kwinkslagen en anekdotes, waardoor de flink gevulde agenda aanvoelde als een vlot lopende theatervoorstelling en feel good-show, waarbij eenieder vol aandacht betrokken bleef.

Afscheidswoorden en cadeautjes waren er voor de ondanks al zijn talenten stoppende keeper Sem Bonte, tweede keeper Connor Bosman die graag minuten wil gaan maken in het eerste elftal van fc Harlingen, Sneker Matts Bruining die na 3 jaar Zeerobben meer tijd wil vrijmaken voor studie en tot slot de talentvolle Joran van Kernebeek die dichter bij zijn studieplaats Groningen gaat voetballen bij sv Marum. Al deze spelers spraken zelf ook mooie dankwoorden ten afscheid uit, als vrienden gevoetbald bij Zeerobben, een mooie tijd gehad, fijne herinneringen gemaakt en nu tijd voor wat anders. Zo gaat dat en zo neem je respectvol afscheid van elkaar.

En dan was er het afscheid van assistent-trainer Drewes Janssen. Hij heeft bij Zeerobben de kans gekregen -en gegrepen- om zijn trainersdiploma’s te halen en ervaring op te doen onder 3 hoofdtrainers Arjen Postma, Berry Zandink en Henk Konings. De dank daarvoor stak hij niet onder stoelen of banken en eveneens doorspekt met enkele aardige anekdotes sprak Drewes zijn waardering uit voor zijn fijne en leerzame periode bij Zeerobben. Voor Drewes was het de springplank naar het zelfstandige hoofdtrainerschap, volgend seizoen bij buur AVC in Sexbierum.
Huidige hoofdtrainer Henk Konings nam ook het woord en sprak dank en waardering uit aan Drewes en aan alle vetrekkende spelers.

Het hoogtepunt en voor de spelers misschien zelfs wel belangrijkste doel van de avond was de verkiezing van meest waardevolle speler van het afgelopen seizoen. Alle aanwezigen hadden aan het begin van de avond schriftelijk al hun 10 toe te kennen punten mogen verdelen over de spelers van de selectie. Op de plaatsen 2 en 3 grepen Jordy Torenbeek en Joran van Kernebeek net naast de begeerde titel en moesten die eer laten aan Valentijn van Laar. Een hele eer voor een jonge speler die op zijn leeftijd al is uitgegroeid tot meer dan alleen een vaste waarde, centraal in de verdediging. Hij kreeg de bokaal uitgereikt door de naamgever en oud eerste elftalspeler Wiebe Westra.

Nadat ook nog een aantal stafleden en vrijwilligers met een klein aandenken even in het zonnetje waren gezet, was het tijd voor hét hoogtepunt van de avond, of beter gezegd de beide hoogtepunten, namelijk het afscheid van 2 iconische voetballers: Dylan Drent en Jordy Torenbeek.
Beide hangen de schoenen aan de wilgen na een lange carrière in het eerste elftal van Zeerobben. Beide maakten ook in de bloei van hun persoonlijk carrière de succesvolle jaren bij Zeerobben mee, met kampioenschappen en promoties van derde naar eerste klas, prachtige en gedenkwaardige wedstrijden, veel publiek, geweldige trainingskampen in Spanje en Portugal, inspirerende trainers en wat al niet meer meegemaakt.


Dylan was voor Zeerobben een bijzondere attractie met zijn onvoorspelbare acties, rushes, voorzetten, verre inworpen, snoeiharde schoten en vele fraaie doelpunten. Daarvan had hij er vast nog wel wat in de benen, maar Dylan koos er begrijpelijker wijze voor om nog eenmaal alle energie te steken in het kaatsen. Blessures maakten en maken het hem niet gemakkelijk, maar hij gaat er nog een keer voor en dat is in hem te prijzen: een sportman pur sang!
Naast alle warme woorden van dank en lof kreeg Dylan een prachtig aandenken in de vorm van een fraaie, gestileerde actiefoto op metaal en een schitterend vorm gegeven boek vol verhalen, herinneringen en anekdotes, geschreven door spelers, staf en geselecteerde vrijwilligers.
In zijn dankwoord was Dylan zoals Dylan is: kort maar krachtig, recht vanuit het hart op het doel af.

Voor Jordy Torenbeek waren de cadeaus en de lovende woorden soortgelijk als voor Dylan, maar was hij als het een aanvoerder betaamt wat uitgebreider in zijn dankwoord.
Ook Jordy kende een hele lange carrière bij Zeerobben, slechts onderbroken door één seizoen elders snuffelen bij Sneek Wit Zwart. Voor het overige was Jordy een vaste waarde deels ook als aanvoerder centraal achterin. Op kwaliteit en routine had ook Jordy nog wel door gekund, maar viel ook voor hem de serieus gedane afwegingen uit richting tijd vrijmaken voor andere zaken. Mooi dat Jordy wel direct betrokken blijft als nieuw TC lid.

Een mooi seizoen is ten einde. Sportief mee kunnen doen tot het bittere einde, maar onderweg net iets teveel onnodige punten laten liggen voor de ultieme beloning. Geen man overboord, Zeerobben kijkt tevreden terug en vooral positief en hoopvol vooruit. Er gaat veel jeugd doorstromen en de selectie is op enkele belangrijke plaatsen goed aangevuld. Daarover elders later meer. Voor nu rest de tevredenheid na een mooie slotavond. Op 5 augustus wordt gestart met de voorbereiding op het nieuwe seizoen.