Björn Kuipers in de Robbenplaat

Er werd nog lang nagepraat in de Robbenplaat na de interactieve lezing van Björn Kuipers afgelopen maandag bij Zeerobben. En daar was ook alle reden toe. Geen moment hebben de aanwezigen zich verveelt of achterover kunnen leunen. Daar was geen kans toe. Björn Kuipers hield de hele avond iedereen bij de les. Net zoals de internationale toparbiter dat op het voetbalveld doet.

Het initiatief was genomen door Olaf Hermus van supermarkt Jumbo in Harlingen en lid van de businessclub van Zeerobben. Er werd de samenwerking gezocht met de businessclub van Zeerobben en dat resulteerde afgelopen maandagavond in een interessante lezing van Kuipers. Naast (jeugd) scheidsrechters en leden van de businessclub/vriendenclub was ook “ondernemend Harlingen” uitgenodigd. Ook zij waren goed vertegenwoordigd deze avond. Rond de klok van 20.00 uur begon Kuipers gedreven aan zijn presentatie en had de aanwezigen meteen aan zich gekluisterd toen hij een fragment liet zien uit de finale van Champions League tussen Atletico Madrid en Real Madrid en na 20 minuten Sergio Ramos even verhaal kwam halen bij Kuipers. Kuipers legde in een vlammend betoog uit wat er op dat moment gebeurde en wat het met hem deed. De zaal was stil.

Maar ook beelden van de VAR werden getoond en niet alleen beelden maar ook de interactie tussen VAR en scheidsrechter kon men “live”  volgen. Iedereen herinnert zich nog de strafschop die Kuipers gaf op het WK 2018 aan Brazilië toen Neymar, in de wedstrijd tegen Costa Rica, naar de grond ging. Een paar tellen na zijn beslissing werd hij door de VAR verzocht om nog eens te kijken.  Even later werd de strafschop omgezet in een vrije trap voor Costa Rica en kreeg Neymar een gele kaart.  De aanwezige kregen datgene te horen wat Kuipers op dat moment via zijn “oortje” te horen kreeg. Maar er was ook ruimte voor andere zaken. Kuipers benadrukte hoe belangrijk het is om met een goed team te werken. Al jaren werkt hij samen met Sander van Roekel en de uit Dronrijp afkomstige Erwin Zeinstra als team Kuipers. “Het zijn geen ja-knikkers maar we houden elkaar scherp, elke wedstrijd weer” aldus Kuipers. Daarnaast ging het nog over leiderschap, de fysieke en mentale fitheid, de spanning met 98.229 toeschouwers op de tribune, plezier & passie en zijn gezin. Maar, zo vertelde hij, als hij moest kiezen tussen een baan als scheidsrechter of als ondernemer is er geen twijfel mogelijk. Het ondernemerschap zit in het bloed van de familie Kuipers. Inmiddels is de 3e generatie actief binnen de supermarktwereld. Kuipers begon met drie C1000 zaken waarvan er 2 verkocht werden aan de AH. Eén winkel bouwde hij om tot Jumbo in Oldenzaal. Afgelopen jaar werd de 2e winkel in Denekamp geopend. Ook hier benoemde Kuipers weer het belang van een goed team. 

Aan het einde van zijn verhaal was er nog ruimte voor het stellen van een paar vragen en was er gelegenheid om zijn boek te kopen (gesigneerd en met een gele of rode kaart erbij) waarvan de opbrengst naar het AMC gaat. Ook hiervan werd gretig gebruik gemaakt. Voorzitter Rint Henstra van de businessclub bedankte Kuipers na afloop voor zijn mooie verhalen en de manier waarop die gepresenteerd waren. Ook een woord van dank aan de Vriendenclub van Zeerobben en uiteraard aan Olaf Hermus van de Jumbo Harlingen die zich hard had gemaakt voor de komst van Kuipers naar Zeerobben. Het was voor alle aanwezigen, van jong tot oud, een inspirerende avond. Afwezigen hebben iets gemist!